fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PRAVOSNAŽNA OPTUŽNICA U SLUČAJU „SISAK“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/sud4.jpg

Optužnica za ratni zločin ubistva 24 srpska civila u Sisku 1991. i 1992. godine postala je pravosnažna, nakon što je Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku odbilo prigovore optuženih Vladimira Milankovića i Drage Bošnjaka kao neosnovane.

Milanković je kao policijski rukovodilac optužen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika, a Bošnjak kao pripadnik specijalne policijske jedinice „Vukovi“ zbog ratnog zločina
protiv civilnog stanovništva.

U tim zločinima su ubijene 24 osobe, pri čemu Milanković odgovara za sve, a Bošnjak za osam žrtava, za koje je ustanovljeno da su ih pobili on i neidentifikovani pripadnici njegove jedinice, prenose beogradski mediji.

Milanković se tereti da je kao komandant policijskih snaga na širem području Siska i Banije, te kao zamjenik načelnika sisačke policijske uprave bio ovlašćen za izdavanje naređenja pripadnicima svih policijskih jedinica. Njegova odgovornost je bila i za poštovanje i primjenu ratnog i humanitarnog međunarodnog prava o bezbjednosti i zaštiti civila na tom području i za humano postupanje prema ratnim zarobljenicima.

Bošnjak je organizovao i predvodio grupu nepoznatih pripadnika jedinice sa kojima je neovlašćeno lišavao slobode, zlostavljao i usmrćivao srpska civile. Pretpostavlja se da je odgovoran za smrt osam civila.

Treći osumnjičeni, tadašnji načelnik policijske uprave Đuro Brodarac, koji je nakon rata bio rukovodilac HDZ-a i sisački župan, umro je 13. jula u osječkom zatvoru, gdje je bio od 21. juna, nakon što je uhapšen sa Milankovićem i Bošnjakom. Zbog toga je krivični postupak obustavljen, a on sahranjen uz sve počasti i činom generala.

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: