fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Pravda za Srbe ubijene na Kazanima nije zadovoljena

Na godišnjicu ubistva Mušana Topalovića Cace, pod čijom su komandom počinjeni zločini nad Srbima u Kazanima kod Sarajeva, predstavnici Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva Prosvjeta iz ovog grada, ali i potpredsjednik Federacije Milan Dunić obišli su ovo srpsko stratište.

Kazani (foto:dw.com)
Kazani (foto:dw.com)

Zločin na Kazanima još je strašniji, jer pravda nikada nije zadovoljena, a jedini optuženi za ratni zločin Samir Bejtić, nakon presude od 14 i po godina pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u dva navrata oslobađan je odgovornosti.

Mušan Topalović Caco, kojem su namjeravali pripisati sve zločine, nakon rata iz grobnice sa NN oznakama prenesen je na šehidsko groblje Kovači i sahranjen nadomak Alije Izetbegovića u prisustvu desetina hiljada Sarajlija. Nikada nisu sahranjeni brojni Srbi stradali na Kazanima. Samo 29 ih je ekshumirano.

Kazani nikada nisu do kraja ekshumirani, jer su ubijeni civili bacani u jame, posipani krečom, te postoji nekoliko slojeva koji nikada nisu iskopani.

Institut za nestale BiH zatražio je prije više od dvije godine da se jama Kazani ponovo ekshumira. Tužilaštvu je dostavljena i dodatna dokumentacija, ali nema obrazloženja zašto se jama ne otkopava i pored navoda počinilaca zlodjela tokom sudskih postupaka da su Kazani progutali još srpskih života.

Projekatu, čiji bi ishod mogao biti da su Kazani jedini simbol stradanja Srba u Sarajevu osim Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije pridružuje se i sarajevski ogranak SKiPD Prosvjeta.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Sarajevska najpoznatija javna tajna: Caco, Kazani i zločini …

SARAJEVO DA SE SUOČI SA ZLOČINOM NA KAZANIMA …

Podaci o stradalima govore da se radilo o građanskom ratu …

Predstavljena knjiga „Ratni zločin na Kazanima – Presude“

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: