Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

POZIVNICA: U Beogradu premijera dokumentarnog filma “Zasijaše grobovi Solunaca”

Datum objave: nedelja, 10 marta, 2019
Veličina slova: A- A+

U dosadašnjem radu Udruženje za negovanje i čuvanje srpske baštine „Kajmakčalan“ i Udruženje „Od stećaka do krajputaša“ su postigli zavidne rezultate na planu negovanja kulture sećanja na pale srpske vojnike u ratovima 1912-1918.

Bliskost obrađenih tema rezultirala je time da, u novi poduhvat, uđu sa zajedničkim snagama.


Naime, Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja je, na prošlogodišnjem konkursu, prepoznalo važnost teme i odobrilo projekat Udruženja „Kajmakčalan“ (koje je sa partnerom Udruženjem „Od stećaka do krajputaša“) pripremilo filmsko ostvarenje pod nazivom „Zasijaše grobovi Solunaca“.

Radi se o dokumentovanju tradicionalne aktivnosti članova Udruženja „Kajmakčalan“ na uređenju srpskih vojničkih grobalja u podnožju planine Nidže, koju prate izjave eminentnih istoričara, kao i neposrednih učesnika radne akcije. Time bi šira javnost bila upoznata sa višestrukim rezultatom akcijaša na uređenju zapuštenih nadgrobnih spomenika palim srpskim vojnicima, koji ima kulturno-istorijski, nacionalno-osvešćujući i duhovno-oplemenjujući karakter.

To je posebno važno istaći kako bi i ovim putem uticali, naročito na mlade naraštaje, da budu dostojni svojih slavnih predaka.

S tim u vezi, pozivamo Vas da prisustvujete premijernom prikazivanju dokumentarnog filma „Zasijaše grobovi Solunaca“ koje će se održati 12.03.2019. u 13,00 časova u atrijumu Doma vojske u Beogradu.

Uoči projekcije filma, kraće uvodno izlaganje dali bi:
– Miloš Meljanac, autor filma, istovremeno i predsednik Udruženja „Od stećaka do krajputaša“
– Nenad Lajbenšperger, istoričar iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture
– Stanoje Stojković, predsednik Udruženja „Kajmakčalan“

U umetničkom delu programa nastupiće hor „Ogrlica od bisera“ pod upravom
Jasne Vasiljević – Milanović.

Autor:  Miloš Meljanac

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top