fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПОЗИВНИЦА: У Београду премијера документарног филма „Засијаше гробови Солунаца“

У досадашњем раду Удружење за неговање и чување српске баштине „Кајмакчалан“ и Удружење „Од стећака до крајпуташа“ су постигли завидне резултате на плану неговања културе сећања на пале српске војнике у ратовима 1912-1918.

Блискост обрађених тема резултирала је тиме да, у нови подухват, уђу са заједничким снагама.


Наиме, Министарство за рад, борачка и социјална питања је, на прошлогодишњем конкурсу, препознало важност теме и одобрило пројекат Удружења „Кајмакчалан“ (које је са партнером Удружењем „Од стећака до крајпуташа“) припремило филмско остварење под називом „Засијаше гробови Солунаца“.

Ради се о документовању традиционалне активности чланова Удружења „Кајмакчалан“ на уређењу српских војничких гробаља у подножју планине Ниџе, коју прате изјаве еминентних историчара, као и непосредних учесника радне акције. Тиме би шира јавност била упозната са вишеструким резултатом акцијаша на уређењу запуштених надгробних споменика палим српским војницима, који има културно-историјски, национално-освешћујући и духовно-оплемењујући карактер.

То је посебно важно истаћи како би и овим путем утицали, нарочито на младе нараштаје, да буду достојни својих славних предака.

С тим у вези, позивамо Вас да присуствујете премијерном приказивању документарног филма „Засијаше гробови Солунаца“ које ће се одржати 12.03.2019. у 13,00 часова у атријуму Дома војске у Београду.

Уочи пројекције филма, краће уводно излагање дали би:
– Милош Мељанац, аутор филма, истовремено и председник Удружења „Од стећака до крајпуташа“
– Ненад Лајбеншпергер, историчар из Републичког завода за заштиту споменика културе
– Станоје Стојковић, председник Удружења „Кајмакчалан“

У уметничком делу програма наступиће хор „Огрлица од бисера“ под управом
Јасне Васиљевић – Милановић.

Аутор:  Милош Мељанац

ПОКОЉ - Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.
ПОКОЉ – Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: