Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POZIV ZA PODRŠKU PETICIJI IZBJEGLIH I PROGNANIH SRBA IZ REPUBLIKE HRVATSKE

Koalicija izbjegličkih udruženja

Pozivamo sve Srbe i ostale građane, koji su izbjegli, prognani ili vode porijeklo iz Republike Hrvatske, koji imaju imovinska prava u Republici Hrvatskoj, da svojim potpisom podrže Peticiju.

Potpisi će se prikupljati od 15. decembra 2010. godine do 31. januara 2011. godine u Republici Srbiji, Crnoj Gori, BiH (Republici Srpskoj), SAD, Kanadi, Australiji i evropskim zemljama. Pravo potpisa imaju lica sa navršenih 18 godina.

Cilj akcije jeste da prikupimo što više potpisa i na taj način uputimo snažnu poruku da je konačno došlo vrijeme da se pronađe trajno i pravedno rješenje brojnih problema Srba koji su izbjegli, prognani ili vode porijeklo iz Republike Hrvatske.

Kopije prikupljenih potpisa ćemo poslati na sve relevantne adrese u međunarodnoj zajednici, Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj.

Peticiju izbjeglih i prognanih Srba iz Republike Hrvatske su dosad podržali predstavnici 100 izbjegličkih udruženja i zavičajnih klubova koje su osnovali Srbi iz Republike Hrvatske. Peticija je, zajedno sa molbom za podršku i kopijama potpisa i pečata 100 izbjegličkih udruženja i zavičajnih klubova, poslana na 175 adresa u međunarodnoj zajednici, Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj.

Jadovno 1941.

Potpisivanje peticije u Banjoj Luci:

Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941.
Kralja Alfonsa XIII 49 A, radnim danom od 8 do 18 časova, subotom od 8 do 14 časova

Nikola Maljković, Slatina
Predstavnik za laktašku opštinu
Tel: 065/245-145, 051/587-010

Koordinaciono tijelo izbjegličkih udruženja
i zavičajnih klubova Srba iz Republike Hrvatske

Adresa: Kraljice Marije 47/2, 11000 Beograd
Sajt: www.koalicija.org.rs
Email: linta@sdf.org.rs
Tel: + 381 11 38 20 250
+ 381 63 76 86 837
+ 381 63 70 24 994

PETICIJA

izbjeglih i prognanih Srba iz Republike Hrvatske

Pozivajući se na međunarodne dokumente o ljudskim pravima (Opšta deklaracija Ujedinjenih nacija o pravima čovjeka, Evropska konvencija o zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda; Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Konvencija o sprečavanju svih oblika rasne diskriminacije i dr.) kao i na bilateralne i regionalne dokumente koja štite prava izbjeglih i prognanih lica, posebno pravo na povratak imovine ili pravičnu nadoknadu (Sporazum o normalizaciji odnosa između SR Jugoslavije i Republike Hrvatske iz 1996., Bečki sporazum o sukcesiji iz 2001. i Sarajevsku deklaraciju iz 2005.)  i polazeći od činjenice da je Republika Hrvatska 30. juna 2010. godine dobila saglasnost Evropske unije da otvori pregovaračko Poglavlje 23. „Pravosuđe i temeljna ljudska prava“ bez uslova da rješava naša imovinska, stečena, stanarska, statusna i druga pitanja, nas više od 400.000 izbjeglih i prognanih Srba iz Republike Hrvatske, kao i veliki broj nas koji smo porijeklom iz Republike Hrvatske gdje imamo imovinskopravne i druge interese, odlučili smo da pokrenemo peticiju u cilju osiguranja sveobuhvatnog, pravednog i trajnog rješenja naših mnogobrojnih problema u skladu sa načelom jednakopravnosti i zbog toga

Zahtijevamo: 

 • povratak zauzete pokretne i nepokretne imovine;
 • obnovu, ratom i terorističkim akcijama, uništene imovine u pređašnje stanje;
 • pravičnu nadoknadu za uništenu, oštećenu i nestalu pokretnu i nepokretnu imovinu;
 • povratak oduzetog stanarskog prava ili pravičnu novčanu nadoknadu, bez ikakvog uslovljavanja i ograničavanja;
 • iste uslove otkupa za lica koja su dobila stan kroz tzv. Program stambenog zbrinjavanja;
 • isplatu dospjelih a neisplaćenih penzija;
 • priznanje kompletnog radnog staža do 1991. i konvalidaciju radnog staža sa priznatim doprinosima  za period 1991-1995;
 • isplatu devizne i dinarske štednje;
 • novčanu nadoknadu za neučestvovanje u procesu privatizacije;
 • reviziju presuda za ratne zločine donesenih u odsustvu okrivljenih;
 • pošteno i ujednačeno procesuiranje ratnih zločina i prestanak etnički motivisanih suđenja;
 • završetak procesa ekshumacije i identifikacije nestalih lica;

Apelujemo na Evropsku Uniju da ne potpiše Ugovor o pristupanju sa Vladom Republike Hrvatske sve dok Republika Hrvatska ne dostigne evropske standarde u pravcu poštovanja naših imovinskih, stečenih, stanarskih, statusnih i drugih prava u skladu sa pomenutim međunarodnim, regionalnim i bilateralnim dokumentima; 

Tražimo od Republike Hrvatske da prestane sa diskriminacijom i poštuje naša imovinska, stečena, stanarska, statusna i druga prava u skladu sa pomenutim međunarodnim, regionalnim i bilateralnim dokumentima.

U Beogradu, 19.10.2010.

Organizatori peticije:

Izbjeglička udruženja i Zavičajni klubovi
Srba i ostalih građana iz Republike Hrvatske

 

Milorad Pupovac protiv peticije srpskih izbjeglica

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: