Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

POZIV ZA PODRŠKU PETICIJI IZBJEGLIH I PROGNANIH SRBA IZ REPUBLIKE HRVATSKE

Datum objave: sreda, 2 februara, 2011
Veličina slova: A- A+

Koalicija izbjegličkih udruženja

Pozivamo sve Srbe i ostale građane, koji su izbjegli, prognani ili vode porijeklo iz Republike Hrvatske, koji imaju imovinska prava u Republici Hrvatskoj, da svojim potpisom podrže Peticiju.

Potpisi će se prikupljati od 15. decembra 2010. godine do 31. januara 2011. godine u Republici Srbiji, Crnoj Gori, BiH (Republici Srpskoj), SAD, Kanadi, Australiji i evropskim zemljama. Pravo potpisa imaju lica sa navršenih 18 godina.

Cilj akcije jeste da prikupimo što više potpisa i na taj način uputimo snažnu poruku da je konačno došlo vrijeme da se pronađe trajno i pravedno rješenje brojnih problema Srba koji su izbjegli, prognani ili vode porijeklo iz Republike Hrvatske.

Kopije prikupljenih potpisa ćemo poslati na sve relevantne adrese u međunarodnoj zajednici, Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj.

Peticiju izbjeglih i prognanih Srba iz Republike Hrvatske su dosad podržali predstavnici 100 izbjegličkih udruženja i zavičajnih klubova koje su osnovali Srbi iz Republike Hrvatske. Peticija je, zajedno sa molbom za podršku i kopijama potpisa i pečata 100 izbjegličkih udruženja i zavičajnih klubova, poslana na 175 adresa u međunarodnoj zajednici, Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj.

Jadovno 1941.

Potpisivanje peticije u Banjoj Luci:

Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941.
Kralja Alfonsa XIII 49 A, radnim danom od 8 do 18 časova, subotom od 8 do 14 časova

Nikola Maljković, Slatina
Predstavnik za laktašku opštinu
Tel: 065/245-145, 051/587-010

Koordinaciono tijelo izbjegličkih udruženja
i zavičajnih klubova Srba iz Republike Hrvatske

Adresa: Kraljice Marije 47/2, 11000 Beograd
Sajt: www.koalicija.org.rs
Email: linta@sdf.org.rs
Tel: + 381 11 38 20 250
+ 381 63 76 86 837
+ 381 63 70 24 994

PETICIJA

izbjeglih i prognanih Srba iz Republike Hrvatske

Pozivajući se na međunarodne dokumente o ljudskim pravima (Opšta deklaracija Ujedinjenih nacija o pravima čovjeka, Evropska konvencija o zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda; Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Konvencija o sprečavanju svih oblika rasne diskriminacije i dr.) kao i na bilateralne i regionalne dokumente koja štite prava izbjeglih i prognanih lica, posebno pravo na povratak imovine ili pravičnu nadoknadu (Sporazum o normalizaciji odnosa između SR Jugoslavije i Republike Hrvatske iz 1996., Bečki sporazum o sukcesiji iz 2001. i Sarajevsku deklaraciju iz 2005.)  i polazeći od činjenice da je Republika Hrvatska 30. juna 2010. godine dobila saglasnost Evropske unije da otvori pregovaračko Poglavlje 23. „Pravosuđe i temeljna ljudska prava“ bez uslova da rješava naša imovinska, stečena, stanarska, statusna i druga pitanja, nas više od 400.000 izbjeglih i prognanih Srba iz Republike Hrvatske, kao i veliki broj nas koji smo porijeklom iz Republike Hrvatske gdje imamo imovinskopravne i druge interese, odlučili smo da pokrenemo peticiju u cilju osiguranja sveobuhvatnog, pravednog i trajnog rješenja naših mnogobrojnih problema u skladu sa načelom jednakopravnosti i zbog toga

Zahtijevamo: 

 • povratak zauzete pokretne i nepokretne imovine;
 • obnovu, ratom i terorističkim akcijama, uništene imovine u pređašnje stanje;
 • pravičnu nadoknadu za uništenu, oštećenu i nestalu pokretnu i nepokretnu imovinu;
 • povratak oduzetog stanarskog prava ili pravičnu novčanu nadoknadu, bez ikakvog uslovljavanja i ograničavanja;
 • iste uslove otkupa za lica koja su dobila stan kroz tzv. Program stambenog zbrinjavanja;
 • isplatu dospjelih a neisplaćenih penzija;
 • priznanje kompletnog radnog staža do 1991. i konvalidaciju radnog staža sa priznatim doprinosima  za period 1991-1995;
 • isplatu devizne i dinarske štednje;
 • novčanu nadoknadu za neučestvovanje u procesu privatizacije;
 • reviziju presuda za ratne zločine donesenih u odsustvu okrivljenih;
 • pošteno i ujednačeno procesuiranje ratnih zločina i prestanak etnički motivisanih suđenja;
 • završetak procesa ekshumacije i identifikacije nestalih lica;

Apelujemo na Evropsku Uniju da ne potpiše Ugovor o pristupanju sa Vladom Republike Hrvatske sve dok Republika Hrvatska ne dostigne evropske standarde u pravcu poštovanja naših imovinskih, stečenih, stanarskih, statusnih i drugih prava u skladu sa pomenutim međunarodnim, regionalnim i bilateralnim dokumentima; 

Tražimo od Republike Hrvatske da prestane sa diskriminacijom i poštuje naša imovinska, stečena, stanarska, statusna i druga prava u skladu sa pomenutim međunarodnim, regionalnim i bilateralnim dokumentima.

U Beogradu, 19.10.2010.

Organizatori peticije:

Izbjeglička udruženja i Zavičajni klubovi
Srba i ostalih građana iz Republike Hrvatske

 

Milorad Pupovac protiv peticije srpskih izbjeglica

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top