fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Poziv za obeležavanje godišnjice martovskog pogroma u Gračanici

Spomenik_nestalim_Srbima_u_Gracanici-77cd2266Poštovani,

U Gračanici će, u organizaciji Udruženja porodica stradalih na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000.godine, sa početkom u 12 časova, 17. marta 2015.godine, biti održana manifestacija pod nazivom: „Nestali, ne i zaboravljeni“.

U sećanjima kosmetskih Srba i nealbanaca, 17. mart 2004.godine ostaće zabeležen i upamćen kao dan novog pogroma, dan dobro osmišljenog i realizovanog nastavka etničkog čišćenja započetog juna 1999.godine, kako bi na teritoriji Republike Srbije bila stvorena država u kojoj bi živeli samo Albanci. Zarad ostvarenja tog cilja, ubijeno je i kidnapovano više od 3.500 Srba, a iz njihovih domova prognano preko 250.000 Srba i nealbanaca. Šesnaest godina posle, na Kosovo i Metohiju se vratilo tek nešto više od jedan odsto Srba proteranih sa njihovih ognjišta.

Da se na stravične zločine nad kosmetskim Srbima ne bi zaboravilo, u Gračanici je 17. marta 2014.godine na inicijativu i u organizaciji našeg Udruženja, postavljena umetnička instalacija nazvana „MISSING“ – svojevrsno spomen obeležje na kojem se nalaze imena i fotografije kosmetskih stradalnika.U dogovoru sa članovima njihovih porodica, odlučili smo da se svakog 17. marta okupimo u Gračanici, odamo poštu stradalima, ali i da domaću i međunarodnu javnost po ko zna koji put podsetimo na stradanja i egzodus kosmetskih Srba, zbog čega niko od albanskih  inspiratora, nalogodavaca i direktnih izvršilaca, nije pravedno kažnjen.

Pozivamo Vas i očekujemo da ćete 17. marta 2015.godine, u Gračanici biti sa porodicama kosmetskih stradalnika. Predviđeno je da se, pored predsednice Udruženja Nataše Šćepanović, prisutnima obrate i pozvani: Savetnik predsednika Republike Srbije, ambasador Ivan Mrkić, predsednik Vladine Komisije za nestale Veljko Odalović i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Vaše, kao i prisustvo pozvanih zvaničnika i predstavnika međunarodnih, regionalnih i domaćih institucija i nevladinog sektora koje se pitanjima nestalih i ljudskim pravima bave, za porodice stradalih značilo bi veliko ohrabrenje i potvrdu da nisu sami!

Naziv manifestacije za koju verujemo da će postati tradicionalna je: „Nestali, ne i zaboravljeni“.

JER, NA ZABORAV NEMAMO PRAVO MI KOJI SMO IZGUBILI SVOJE NAJROĐENIJE, ALI NI VI KOJI BI MOGLI POMOĆI BRŽEM RAZREŠAVANjU   SUDBINA NESTALIH I DOSEZANjU PRAVDE ZA SVE, PA I ZA SRPSKE ŽRTVE!

Predsednica Udruženja Nataša Šćepanović

 

Vezane vijesti:

POZIV DA BUDE SPRIJEČEN 17. MART

OBILjEŽAVANjE 11 GODINA OD MARTOVSKOG POGROMA

U SRPSKOM UDžBENIKU KOSOVO NIJE U SRBIJI

MILETIĆ: UNIŠTIO SAM DJETINjSTVO SVOJOJ DJECI

PREMIJERA „ENKLAVE“ 4. MARTA U SAVA CENTRU

Kosovo – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: