Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Poziv za obeležavanje godišnjice martovskog pogroma u Gračanici

Datum objave: sreda, 11 marta, 2015
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+

Spomenik_nestalim_Srbima_u_Gracanici-77cd2266Poštovani,

U Gračanici će, u organizaciji Udruženja porodica stradalih na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000.godine, sa početkom u 12 časova, 17. marta 2015.godine, biti održana manifestacija pod nazivom: „Nestali, ne i zaboravljeni“.

U sećanjima kosmetskih Srba i nealbanaca, 17. mart 2004.godine ostaće zabeležen i upamćen kao dan novog pogroma, dan dobro osmišljenog i realizovanog nastavka etničkog čišćenja započetog juna 1999.godine, kako bi na teritoriji Republike Srbije bila stvorena država u kojoj bi živeli samo Albanci. Zarad ostvarenja tog cilja, ubijeno je i kidnapovano više od 3.500 Srba, a iz njihovih domova prognano preko 250.000 Srba i nealbanaca. Šesnaest godina posle, na Kosovo i Metohiju se vratilo tek nešto više od jedan odsto Srba proteranih sa njihovih ognjišta.

Da se na stravične zločine nad kosmetskim Srbima ne bi zaboravilo, u Gračanici je 17. marta 2014.godine na inicijativu i u organizaciji našeg Udruženja, postavljena umetnička instalacija nazvana “MISSING” – svojevrsno spomen obeležje na kojem se nalaze imena i fotografije kosmetskih stradalnika.U dogovoru sa članovima njihovih porodica, odlučili smo da se svakog 17. marta okupimo u Gračanici, odamo poštu stradalima, ali i da domaću i međunarodnu javnost po ko zna koji put podsetimo na stradanja i egzodus kosmetskih Srba, zbog čega niko od albanskih  inspiratora, nalogodavaca i direktnih izvršilaca, nije pravedno kažnjen.

Pozivamo Vas i očekujemo da ćete 17. marta 2015.godine, u Gračanici biti sa porodicama kosmetskih stradalnika. Predviđeno je da se, pored predsednice Udruženja Nataše Šćepanović, prisutnima obrate i pozvani: Savetnik predsednika Republike Srbije, ambasador Ivan Mrkić, predsednik Vladine Komisije za nestale Veljko Odalović i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Vaše, kao i prisustvo pozvanih zvaničnika i predstavnika međunarodnih, regionalnih i domaćih institucija i nevladinog sektora koje se pitanjima nestalih i ljudskim pravima bave, za porodice stradalih značilo bi veliko ohrabrenje i potvrdu da nisu sami!

Naziv manifestacije za koju verujemo da će postati tradicionalna je: „Nestali, ne i zaboravljeni“.

JER, NA ZABORAV NEMAMO PRAVO MI KOJI SMO IZGUBILI SVOJE NAJROĐENIJE, ALI NI VI KOJI BI MOGLI POMOĆI BRŽEM RAZREŠAVANjU   SUDBINA NESTALIH I DOSEZANjU PRAVDE ZA SVE, PA I ZA SRPSKE ŽRTVE!

Predsednica Udruženja Nataša Šćepanović

 

Vezane vijesti:

POZIV DA BUDE SPRIJEČEN 17. MART

OBILjEŽAVANjE 11 GODINA OD MARTOVSKOG POGROMA

U SRPSKOM UDžBENIKU KOSOVO NIJE U SRBIJI

MILETIĆ: UNIŠTIO SAM DJETINjSTVO SVOJOJ DJECI

PREMIJERA “ENKLAVE” 4. MARTA U SAVA CENTRU

Kosovo – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top