Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POZIV SUDU I TUŽILAŠTVU DA PROCESUIRAJU ZLOČINE U SIJEKOVCU

Sijekovac_naselje.jpgBROD, 13. JUNA (SRNA) – Udruženje za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda pozvalo je Sud i Tužilaštvo BiH da napokon procesuriraju zločin počinjen nad srpskim civilima iz Sijekovca,kod Broda 1992. godine.

Predsjednik ovog udruženja Marko Grabovac rekao je Srni da se pojedini zločinci slobodno kreću i provociraju porodice žrtava, te ocijenio da je u neprocesuiranju ovog zločina bio veliki uticaj međunarodnih faktora.

 

“Znaju se počinioci zločina i njihovi naredbodavci. Smatram da je faktor stranih sila najveći krivac za neprocesuiranje ovog zločina. Oni su odigrali značajnu ulogu na samom početku rata u BiH. Uvjeren sam da nijedan narod u BiH ne bi učinio ono što se desilo da to nije kreirala međunarodna zajednica”, rekao je Grabovac.

 

On je naglasio da bi procesuiranjem zločina u Sijekovcu na vidjelo izašla umiješanost Hrvatske u rat u BiH, što mnogima ne bi odgovaralo.

 

“Raniji zamjenik tužioca Dejvid Švendimen obećao je da će predmet `Sijekovac` biti prioritetno procesuiran, ali nas je obmanuo”, istakao je Grabovac i dodao da je to obećanje Švendimen izrekao dva puta, jednom u Sarajevu, a drugi put u Banjaluci.

 

On je podsjetio da je obiman materijal sa dokazima i imenima počinilaca još 2003. godine dostavljen Haškom tužilaštvu, koje je predmet kasnije ustupilo Sudu BiH.

 

Grabovac smatra da se zločin u Sijekovcu nije desio slučajno, ističući da je iznenađujuća brutalnost i ubilački nagon prema srpskim civilima u Sijekovcu koji su sa ostalim nacionalnostima živjeli u slozi.

 

“Moglo bi se reći da su u zločinu učestvovali pravi teroristi koji su bili pripadnici raznih jedinica koje su u Hrvatskoj u ratu stekli iskustvo i primijenili ga u Sijekovcu”, naveo je Grabovac.

 

On je naveo i da je Sijekovac bio na važnoj komunikaciji kojom su hrvatske snage namjeravale da napreduju prema Derventi i unutrašnjosti BiH.

 

Zločin u brodskom prigradskom naselju Sijekovac dogodio se 26. marta 1992. godine, kada je na kućnom pragu u samo jednom danu ubijeno 46 Srba iz ovog naselja. Tijela ubijenih danima su stajala u kamionu-hladnjači, a kasnije su zakopana ili su bačena u rijeku Savu. Najmlađa žrtva imala je 16 godina, dok je najstarija bio osamdesetdvogodišnjak.

 

Za zločin u Sijekovcu terete pripadnike Interventnog voda HVO iz Sijekovca kojim je komandovao Nijaz Čaušević, zvani Medo, kao i pripadnici HOS-a iz Slavonskog Broda, čiji je komandant bio Ante Prkačin.

 

Pripadnik HOS-a Sakib Balić, koji se prošle godine spalio u Sarajevu, ranije je putem medija optužio Prkačina da je odgovoran za zločin u Sijekovcu. Nijaz Čaušević – Medo putem hrvatskih medija odbacio je optužbe za zločin u Sijekovcu i ponudio Sudu BiH da svjedoči o tom zločinu, ali ga, kako je ustvrdio, niko ne poziva.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: