Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

POZIV SUDU I TUŽILAŠTVU DA PROCESUIRAJU ZLOČINE U SIJEKOVCU

Datum objave: sreda, 13 juna, 2012
Objavljeno u Posavina
Veličina slova: A- A+

Sijekovac_naselje.jpgBROD, 13. JUNA (SRNA) – Udruženje za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda pozvalo je Sud i Tužilaštvo BiH da napokon procesuriraju zločin počinjen nad srpskim civilima iz Sijekovca,kod Broda 1992. godine.

Predsjednik ovog udruženja Marko Grabovac rekao je Srni da se pojedini zločinci slobodno kreću i provociraju porodice žrtava, te ocijenio da je u neprocesuiranju ovog zločina bio veliki uticaj međunarodnih faktora.

 

“Znaju se počinioci zločina i njihovi naredbodavci. Smatram da je faktor stranih sila najveći krivac za neprocesuiranje ovog zločina. Oni su odigrali značajnu ulogu na samom početku rata u BiH. Uvjeren sam da nijedan narod u BiH ne bi učinio ono što se desilo da to nije kreirala međunarodna zajednica”, rekao je Grabovac.

 

On je naglasio da bi procesuiranjem zločina u Sijekovcu na vidjelo izašla umiješanost Hrvatske u rat u BiH, što mnogima ne bi odgovaralo.

 

“Raniji zamjenik tužioca Dejvid Švendimen obećao je da će predmet `Sijekovac` biti prioritetno procesuiran, ali nas je obmanuo”, istakao je Grabovac i dodao da je to obećanje Švendimen izrekao dva puta, jednom u Sarajevu, a drugi put u Banjaluci.

 

On je podsjetio da je obiman materijal sa dokazima i imenima počinilaca još 2003. godine dostavljen Haškom tužilaštvu, koje je predmet kasnije ustupilo Sudu BiH.

 

Grabovac smatra da se zločin u Sijekovcu nije desio slučajno, ističući da je iznenađujuća brutalnost i ubilački nagon prema srpskim civilima u Sijekovcu koji su sa ostalim nacionalnostima živjeli u slozi.

 

“Moglo bi se reći da su u zločinu učestvovali pravi teroristi koji su bili pripadnici raznih jedinica koje su u Hrvatskoj u ratu stekli iskustvo i primijenili ga u Sijekovcu”, naveo je Grabovac.

 

On je naveo i da je Sijekovac bio na važnoj komunikaciji kojom su hrvatske snage namjeravale da napreduju prema Derventi i unutrašnjosti BiH.

 

Zločin u brodskom prigradskom naselju Sijekovac dogodio se 26. marta 1992. godine, kada je na kućnom pragu u samo jednom danu ubijeno 46 Srba iz ovog naselja. Tijela ubijenih danima su stajala u kamionu-hladnjači, a kasnije su zakopana ili su bačena u rijeku Savu. Najmlađa žrtva imala je 16 godina, dok je najstarija bio osamdesetdvogodišnjak.

 

Za zločin u Sijekovcu terete pripadnike Interventnog voda HVO iz Sijekovca kojim je komandovao Nijaz Čaušević, zvani Medo, kao i pripadnici HOS-a iz Slavonskog Broda, čiji je komandant bio Ante Prkačin.

 

Pripadnik HOS-a Sakib Balić, koji se prošle godine spalio u Sarajevu, ranije je putem medija optužio Prkačina da je odgovoran za zločin u Sijekovcu. Nijaz Čaušević – Medo putem hrvatskih medija odbacio je optužbe za zločin u Sijekovcu i ponudio Sudu BiH da svjedoči o tom zločinu, ali ga, kako je ustvrdio, niko ne poziva.

 

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top