fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SSR: Evidentiranje imovine izbjeglih i prognanih lica

Savez Srba iz regiona
Savez Srba iz regiona

Poštovani zemljaci, dame i gospodo,

Savez Srba iz regiona kreće 15.  decembra 2015. godine u evidentiranje otete, uništene, oštećene, neadekvatno obnovljene, neadekvatno razmjenjene i neadekvatno prodate imovine izbjeglih i prognanih lica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine (Federacija BiH) i Slovenije, koji žive rasejani širom svijeta i imovine ostalih oštećenih građana koja se nalazi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.  Evidencija imovine će trajati tri mjeseca tj. do 15. marta 2016. godine.

Obrazac za evidentiranje imovine nalazi se na sajtu našeg Saveza Srba iz regiona (www.ssr.org.rs).

Prvi cilj akcije Saveza Srba iz regiona jeste da se izvrši, u što većoj mjeri, evidencija otete, uništene, opštećene, neadekvatno obnovljene, neadekvatno razmjenjene i neadekvatno prodate imovine putem popunjavanja obrasca.  Obrazac za evidentiranje imovine nalazi se na sajtu našeg Saveza Srba iz regiona (www.ssr.org.rs). Obrazac je moguće popuniti samo na sajtu naše organizacije elektronskim putem tj. nije ga moguće štampati i ručno popunjavati. Nakon što lice popuni obrazac potrebno je na kraju obrasca samo da klike na riječ Pošalji i obrazac će biti poslan u našu bazu.

Drugi cilj akcije Saveza Srba iz regiona jeste da, nakon završetka evidencije imovine, angažuje ugledne stručnjake koji će izvršiti analizu prikupljenog materijala i uraditi sveobuhvatan izvještaj sa preciznim podacima o sistematskom kršenju ljudskih prava izbjeglih i prognanih lica i drugih oštećenih građana. Izvještaj će biti preveden na engleski jezik a zatim poslan na adrese svih  značajnih međunarodnih organizacija, kao što su Ujedinjene nacije, Evropska unija, OSCE, Savjet Evrope i druge. Izvještaj će biti dostupan i na našem sajtu.

Obrazac je moguće popuniti samo na sajtu naše organizacije elektronskim putem tj. nije ga moguće štampati i ručno popunjavati. Nakon što lice popuni obrazac, potrebno je na kraju obrasca samo da klike na riječ Pošalji i obrazac će biti poslan u našu bazu.

Savez Srba iz regiona će tražiti, prije svega od Evropske unije tj. od njenih institucija: Evropskog parlamenta, Evropskog savjeta, Savjeta ministara i Evropske komisije da izvrši pritisak na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju da poštuju Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda; da Hrvatska ispuni preuzete obaveze potpisivanjem Ugovora o pristupanju Evropskoj uniji krajem 2011. godine i da Bosna i Hecegovina  ispuni Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se odnosi na povratak imovine izbjeglih i raseljenih lica.

Jedini popis imovine izbjeglih i prognanih lica urađen je još 1996. godine a Izvještaj tek 2001. godine. Nažalost, u prethodne dvije decenije  nisu preduzete nikakve mjere i aktivnosti da se međunarodne organizacije i međunarodna javnost upozna sa podacima o sistematskom kršenju ljudskih prava izbjeglih i prognanih lica  koji su navedeni u Izvještaju iz 2001. godine i da objasne da nije moguće uspostaviti odnose međusobnog poštovanja i povjerenja među državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije bez pronalaženja pravičnog i trajnog rješenja ovog pitanja.

Glavni razlog zbog čega Savez Srba iz regiona kreće u evidenciju otete, uništene, opštećene, neadekvatno obnovljene, neadekvatno razmjenjene i neadekvatno prodate imovine izbjeglih i prognanih lica i ostalih oštećenih građana koja se nalazi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji jeste jer su podaci iz popisa imovine iz 1996. godine zastarjeli i u jednom dijelu promjenjeni. Naime, jedan manji dio naših zemljaka i oštećenih građana je povratio, prodao ili razmjenio imovinu, drugom dijelu su obnovljene kuće i dr. Dakle, podaci iz popisa imovine iz 1996. godine ne mogu da se koriste prema međunarodnim organizacijama i međunarodnoj javnosti.

Za više informacija o našoj akciji i načinu popunjavanja obrasca možete se obratiti putem emaila info@ssr.org.rs  ili nazvati na slijedeće telefone: +381 11 3820 250 (kancelarija u Beogradu), +381 21 6613 600 (kancelarija u Novom Sadu) i na broj mobilnog telefona +381 64 1162 109.  Takođe, u slučaju da su potrebna dodatna pojašnjenja možete i mene pozvati na moj broj mobilnog telefona +381 63 76 86 837.

Radno vrijeme  kancelarije u Beogradu (ul. Kraljice Marije 47, kod Vukovog spomenika)  je utorkom i četvrtkom od 9 do 15 časova a ponedjeljkom, srijedom i petkom od 14 do 20 časova.

Radno vrijeme kancelarije i Novom Sadu (ul. Bulevar oslobođenja 26) je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 15 časova a utorkom i četvrtkom od 13 do 19 časova.

S poštovanjem,

Predsjednik Saveza Srba iz regiona
Miodrag Linta

Obrazac za evidentiranje otete, uništene, oštećene, neadekvatno obnovljene, neadekvatno razmjenjene i neadekvatno prodate imovine izbjeglih i prognanih lica i ostalih oštećenih građana koja se nalazi u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji

Pročitajte prvi broj lista „SRPSKO KOLO“ !

Izvor: SAVEZ SRBA IZ REGIONA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: