Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Poziv na saradnju u prikupljanju imena srpskih žrtava u ratovima u 20. veku

Akademik Vasilije Krestić Foto: RTRS
Akademik Vasilije Krestić Foto: RTRS

Upravni odbor Društva za podizanje Memorijalnog centra srpskim žrtvama genocida u 20. veku, sa akademikom Vasilijem Krestićem na čelu, upućuje poziv svim državnim organima i institucijama, društvima za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, udruženjima boraca iz Drugog svetskog rata, udruženjima logoraša i drugim udruženjima iz vremena građanskih ratova u bivšoj Jugoslaviji i rata za Kosovo i Metohiju, odnosno NATO agresije 1999. godine i svim drugim organizacijama i pojedincima, koji imaju saznanja i mogućnosti, da se uključe u prikupljanje imena srpskih žrtava stradalih u ratovima u toku prošlog veka. Poziv je upućen svima koji imaju relevantna saznanja o srpskim žrtvama palim u borbi, logorima, zarobljeništvu ili bilo kom drugom mestu.

Prikupljena imena žrtava dostavljaju se Društvu za podizanje Memorijalnog centra srpskim žrtvama genocida u 20. veku, na adresu: Ulica Zmaj Jovina br. 15, Beograd; ili elektronskom poštom na: srpski.memori­ jal@gmail.com.

Društvo za podizanje Memorijalnog centra srpskim žrtvama genocida u 20. veku osnovano je s ciljem trajnog obeležavanja i čuvanja uspomena na srpska stradanja i žrtve tokom dvadesetog veka.

Prvi cilj je da se popišu sve srpske žrtve u ratovima u toku proteklog veka, a zatim da se u Beogradu podigne odgovarajuće zdanje koje će svojim građevinskim, arhitektonskim i drugim obeležjima dostojno odražavati uspomenu na stradanja srppskog naroda tokom 20. veka.

Autor: R. D.

Izvor: POLITIKA, nedjelja 12 jun 2016., str. 8

 

Vezane vijesti:

Imena stradalih na jednom mestu

Sva imena u „kući sećanja”

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: