Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

POZIV NA PROCESUIRANjE RATNIH ZLOČINA

Datum objave: četvrtak, 26 aprila, 2012
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+

amnesty international

BRISEL, 26. APRILA (SRNA) – Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava “Amnesti internešnel” (AI) zatražila je od EU da pažnju EULEKS-a usmjeri na istragu o ratnim zločinima počinjenim tokom i nakon sukoba na Kosovu 1999. godine.

“Amnesti” je pozvao EU da reguliše mandat EULEKS-a kako bi mu prioritet postala istraga i procesuiranje ratnih zločina.

“Procesuirano je i osuđeno nekoliko pripadnika srpskih snaga odgovornih za zločine protiv kosovskih Albanaca i još manji broj članova OVK, koji su počinili ratne zločine nad kosovskim Srbima, Romima i pripadnicima drugih manjinskih zajednica”, ističe AI.

Međunarodna organizacija smatra da EU treba da, za potrebe istrage i procesuiranje ratnih zločina, poveća broj policijaca, tužilaca i sudija, te da na Kosovu zadrži forenzičke stručnjake dok ne bude obučeno lokalno osoblje.

“Amnesti” naglašava da je neophodno istražiti i procesuirati zločine počinjene nakon sukoba nad Srbima, Romima i drugim manjinama, te ubrzati istrage, krivična gonjenja i suđenja.

Briselu je savjetovano da ustanovi i efikasan program za zaštitu svjedoka za ključne svjedoke, te da bi evropski blok trebalo da obezbijedi da pravosudni sistem funkcioniše i nakon odlaska EULEKS-a.

Međunarodna organizacija navodi da su osumnjičeni za ratne zločine sa obje strane tokom sukoba uživali iminutet od procesuiranja.

 

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top