Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POZIV NA PROCESUIRANjE RATNIH ZLOČINA

amnesty international

BRISEL, 26. APRILA (SRNA) – Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava „Amnesti internešnel“ (AI) zatražila je od EU da pažnju EULEKS-a usmjeri na istragu o ratnim zločinima počinjenim tokom i nakon sukoba na Kosovu 1999. godine.

„Amnesti“ je pozvao EU da reguliše mandat EULEKS-a kako bi mu prioritet postala istraga i procesuiranje ratnih zločina.

„Procesuirano je i osuđeno nekoliko pripadnika srpskih snaga odgovornih za zločine protiv kosovskih Albanaca i još manji broj članova OVK, koji su počinili ratne zločine nad kosovskim Srbima, Romima i pripadnicima drugih manjinskih zajednica“, ističe AI.

Međunarodna organizacija smatra da EU treba da, za potrebe istrage i procesuiranje ratnih zločina, poveća broj policijaca, tužilaca i sudija, te da na Kosovu zadrži forenzičke stručnjake dok ne bude obučeno lokalno osoblje.

„Amnesti“ naglašava da je neophodno istražiti i procesuirati zločine počinjene nakon sukoba nad Srbima, Romima i drugim manjinama, te ubrzati istrage, krivična gonjenja i suđenja.

Briselu je savjetovano da ustanovi i efikasan program za zaštitu svjedoka za ključne svjedoke, te da bi evropski blok trebalo da obezbijedi da pravosudni sistem funkcioniše i nakon odlaska EULEKS-a.

Međunarodna organizacija navodi da su osumnjičeni za ratne zločine sa obje strane tokom sukoba uživali iminutet od procesuiranja.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: