Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Povratnici sa ratišta u Siriji i Iraku pretnja za region

Slavoljub Dabić
Slavoljub Dabić

Povratnici sa ratišta u Siriji i Iraku predstavljaju značajnu prijetnju za region, izjavio je direktor Vojnoobavještajne agencije (VOA) Srbije Slavoljub Dabić.

Dabić je za list “Danas” istakao da se u Siriji i dalje bori nekoliko stotina lica sa zapadnog Balkana.

On kaže da se ne očekuje ugrožavanje bezbjednosti Srbije, ali i da se ne mogu isključiti pojedinačne akcije inspirisane velikim terorističkim napadima sa civilnim žrtvama.

“Nekoliko stotina boraca iz regiona i dalje je prisutno u Siriji i Iraku u redovima takozvane `Islamske države` ili Džabat al Nusre (Al kaide)”, dodao je on.

Dio povratnika, kako je podvukao, predstavlja samo potencijalnu prijetnju, pošto njihova očekivanja od učešća u ratu u Siriji nisu ispunjena.

“Povratnici koji su proveli duže vreme na ratištu i oni koji se planski vraćaju u region jesu značajna pretnja. Zahvaljujući stečenim iskustvima i uspostavljenim vezama tokom boravka u Siriji i Iraku oni mogu biti logistički oslonac potencijalnim teroristima koji region koriste kao tranzitnu rutu”, istakao je Dabić.

On napominje da Srbija njeguje prijateljske odnose sa mnogim bliskoistočnim i afričkim državama, da vodi izbalansiranu spoljnu politiku u bližem i širem okruženju i da ne očekuje ugrožavanje bezbjednosti zemlje.

“Ipak, ekstremne ideje imaju značajan broj pristalica u regionu i propaganda, posebno putem društvenih mreža, inspiriše neprilagođene, problematične, asocijalne i indoktrinirane pojedince, koji se mogu dokopati oružja i izvesti samostalne terorističke akcije. Zato ne možemo isključiti pojedinačne akcije inspirisane velikim terorističkim napadima sa civilnim žrtvama, poput obaranja ruskog putničkog aviona i tragedije u Parizu”, navodi Dabić.

On pojašnjava da je otvoren prostor za brojne ilegalne aktivnosti, uključujući i mogućnost ubacivanja potencijalnih terorista na područje Evrope.

“Takođe, broj nosilaca pretnji u regionu raste, usled povratka radikalnih islamista u matične države sa bojišta u Iraku i Siriji”, ističe Dabić.

On je dodao da sistem odbrane Srbije karakteriše obimna međunarodna saradnja čiji je jedan segment saradnja VOA sa stranim vojnoobavještajnim i bezbjednosnim službama.

Dabić je dodao da Srbija u postupanju sa izbjeglicama poštuje sve međunarodne standarde, ali i vodi računa o sopstvenoj bezbjednosti.

“VOA će kao deo nacionalnog obaveštajno-bezbednosnog sistema nastaviti detaljno praćenje situacije u neposrednom okruženju zemlje, prikupljanje i analiziranje podataka o svim spoljnim bezbednosnim pretnjama po Srbiju, u koje svakako svrstavamo i terorizam”, dodao je Dabić.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Na Balkanu 400.000 poklonika „Islamske države“ – BiH

Povratnici sa sirijskog ratišta bezbjednosni problem

Vehabizam se čeliči u 28 naselja u FBiH

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: