Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POTVRĐENE OPTUŽNICE PROTIV OSUMNjIČENIH ZA ZLOČINE NAD SRBIMA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/sud4.jpg

DOBOJ, (SRNA) – Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnice protiv četiri lica koja se terete za ratni zločin nad srpskim civilima u u Derventi, Brodu i Odžaku, saopšteno je iz dobojskog Okružnog tužilaštva.

Potvrđene su optužnice protiv Esada Čavalića /49/, Derviša Čavalića zvanog Saja /46/, Luke Jozića zvanog Lukica /44/ i Senahida Ribića zvanog Bešlaga /47/.

Čavaliće, Esada i Derviša, optužnica tereti da su kao pripadnici Hrvatskog vijeće obrane (HVO), od aprila do juna 1992. godine, u logorima u zgradi Doma JNA u Derventi i vojnim hangarima Rabić kod Dervente mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim srpskim civilima.

Jozić se tereti da je u svojstvu pripadnika HVO Bosanski Brod, od maja do septembra 1992. godine, na području Broda, u prostorijama stare Stanice javne bezbjednosti i stadiona Fudbalskog kluba „Polet“ fizički i psihički zlostavljao zarobljene civile srpske nacionalnosti.

U optužnici se navodi da je Jozić prema njima postupao nečovječno, nanoseći im teške tjelesne i duševne boli i patnje, te povrede tjelesnog integriteta i zdravlja, doprinoseći na taj način i smrti zarobljenika, te da je silovao i zlostavljao zatvorenice.

Ribić se tereti da je kao pripadnik 102. brigade HVO-a Odžak, od maja do jula 1992. godine, na području Odžaka vršio nezakonito hapsio srpske civile i prema njima postupao nečovječno.

U optužnici se navodi da je Ribić fizički i psihički zlostavljao zarobljene Srbe, nanoseći im velike fizičke i psihičke patnje, povrede tjelesnog integriteta i zdravlja, te ubijao zarobljenike, oduzimao tuđu imovinu i učestvovao u paljenju kuća.

Tri optužnice protiv ova četiri lica podiglo je Okružno tužilaštvo Doboj.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: