Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Potvrđena prvostepena presuda za zločine nad Srbima u Odžaku

Datum objave: četvrtak, 23 juna, 2016
Veličina slova: A- A+

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu “Marijan Brnjić i drugi”, kojom je Brnjić osuđen na šest godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog srpskog stanovništva na području Odžaka 1992. godine, a Martin Barukčić, Pavo i Ilija Glavaš oslobođeni optužbi.

Sud

Protiv prvostepene presude od 15. decembra prošle godine žalbu je izjavilo Tužilaštvo BiH zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa predlogom da Apelacionog vijeće Suda BiH žalbu uvaži na način da se pobijana presuda preinači ili ukine i ponovo održi glavni pretres.

Brnjićev branilac pobijao je prvostepenu presudu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da Sud žalbu uvaži, prvostepenu presudu u osuđujućem dijelu ukine, odredi održavanje glavnog pretresa, odnosno preinači prvostepenu presudu i optuženog osudi na blažu kaznu.

Apelaciono vijeće je 22. aprila održalo javnu sjednicu na kojoj su tužilac i branilac optuženog Brnjića ostali u cijelosti kod ranije iznesenih žalbi.

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama istaknutih žalbenih prigovora, Apelaciono vijeće je donijelo navedenu odluku.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

 

Dvadeset četiri godine od stradanja Srba u odžačkim logorima …

Danas presuda za zločine nad srbima u Odžaku

Počelo obnovljeno suđenje Iliji Juriću

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top