Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Потврђена оптужница Махмуљину за монструозне злочине у Возући

Суд БиХ потврдио је оптужницу која некадашњег команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина терети да је починио кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника, рањеника, болесника и цивила на подручју општине Завидовићи.

Сакиб Махмуљин
Сакиб Махмуљин

У оптужници се наводи да је Махмуљин на подручју општине Завидовићи, у својству команданта Трећег корпуса, у чијем саставу је дјеловао и одред “Ел муџахедин”, у току 1995. године, док је трајала војна операција на ширем подручју Завидовића и Возуће, није ништа предузео како би спријечио злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и цивилима српске националности на том подручју.

Махмуљин је, наводи се у оптужници, имао информације да се припадници овог одреда спремају починити злочин, те да након почињеног злочина није предузео ништа како би казнио починиоце злочина.

У оптужници се наводи да су припадници одреда “Ел муџахедин”, међу којима су били борци из афро-азијских земаља, након заробљавања ратних заробљеника, цивила и санитетског особља српске националности починили убиство више од 50 заробљеника од којих су неки убијени ритуалним одсјецањем глава заробљеника, које су након тога показиване другим заробљеницима.

У оптужници се додаје да су припадници овог одреда злостављали и мучили заробљенике, одсјецали им уши и наносили убодне ране по разни дијеловима тијела, везали и премлаћивали разним предметима, примјењивали изузетно сурове облике мучења, односно везивање заробљеника у згрчене положаје са омчама око врата које би се услијед помјерања стезале и гушиле жртве, у којим су их остављали више сати.

Од посљедица злостављања и премлаћивања многе жртве су остале са трајним посљедицама и инвалидитетом.

Након рата, посмртни остаци око 10 жртава су пронађени, идентификовани и сахрањени, а за тијелима осталих жртава се још трага.

Махмуљин се терети да је знао за убиства и злостављања затвореника, која су трајала више од 15 дана, у периоду јули – авугуст и у другом случају током септембра 1995. године, те да није ништа учинио да ове злочине спријечи, заустави или да казни починиоца.

Он се терети да је починио кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника, ратни злочин против рањеника и болесника и ратни злочин против цивилног становништва.

Уз оптужницу је предложено позивање више од 70 свједока оптужбе, од којих ће 11 дати исказе уз мјере заштите и приложено је више од 900 доказних материјала, којима ће Тужилаштво доказивати кривицу оптуженог.

Ријеч је о предмету категорије два који је у фази истраге достављен из Хашког трибунала на процесуирање у БиХ.

Извор: srna

Везане вијести:

Подигнута оптужница против Махмуљина

Ухапшен Сакиб Махмуљин

САКИБ МАХМУЉИН И ШЕФИК ЏАФЕРОВИЋ ДА ОДГОВАРАЈУ ЗА ЗЛОЧИНЕ

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: