Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Potpuna diskriminacija srpskih žrtava

Datum objave: sreda, 14 septembra, 2011
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Goran Krčmar

Proces traženja nestalih Srba u BiH u potpunom je zastoju, a srpske žrtve su diskriminisane u odnosu na bošnjačke žrtve – upozorava Goran Krčmar, rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih lica Republike Srpske.

“Rezultati rada Instituta za nestala lica BiH, kada je riječ o traženju nestalih Srba, krajnje su poražavajući, a odgovornost za ovakvo stanje isključivo snose srpski predstavnici u Instituta”, istakao je Krčmar u intervjuu Srni povodom obilježavanja 15. septembra – Dana nestalih.

Krčmar navodi da je bivša komisija za traženje nestalih lica Srpske, do početka rada Instituta, godišnje projsečno imala 320 riješenih slučajeva, dok je za tri godine rada Instituta za nestala lica BiH identifikovano svega 75 Srba ili 25 godišnje! Samo u prošloj godini od ukupno 845 identifikovanih bila su svega 22 Srbina i tri Hrvata.

Prema njegovim riječima, Zakon o nestalim licima BiH je dobar, jer zabranjuje diskriminaciju žrtava, depolitizaciju u radu Instituta i obavezuje na saradnju i potpisivanje sporazuma između institucija koje se bave procesom traženja nestalih u BiH.

Krčmar kaže da je suština problema u tome što Institut za nestala lica BiH od svog osnivanja ne poštuje taj zakon kao da se on na njega ne odnosi.
“To najbolje ilustruje činjenica da Institut za nestala lica BiH još ne želi da ekshumira i identifikuje veliki broj srpskih tijela koja se nalaze na površini zemlje na Ozrenu, od kojih neka i više od godinu dana čekaju na ekshumaciju”, naglasio je Krčmar.

On smatra da je krajnje apsurdno da Tužilaštvo BiH na zahtjev bošnjačkog člana Kolegijuma direktora Instituta Amora Mašovića poništi svoju raniju odluku, kojom je dalo saglasnost Operativnom timu za traženje nestalih lica Srpske da izvrši asanaciju terena na Ozrenu.

“Ovo jasno potvrđuje da je u konkretnom slučaju riječ o političkom, a ne humanitarnom pitanju kojim bi trebalo da se rukovodi Institut za nestala lica u svom radu i da je nečija namjera očito da se prikriju počinjeni zločini nad Srbima u proteklom ratu u BiH – da bi njegovi naredbodavci i izvršioci izmakli licu pravde”, naglasio je Krčmar.

On je podsjetio da je Haški tribunal u presudi bivšem načelniku Armije BiH Rasimu Deliću jasno stavio do znanja da je on kriv za zločine koje su mudžahedini počinili nad Srbima na Ozrenu.

“Nažalost, Tužilaštvo BiH još nije optužilo nikog po komandnoj liniji za taj zločin, poput Sakiba Mahmuljina i drugih lica koja su komandovala jedinicom `El mudžahedin`“, rekao je Krčmar.

Operativni tim raspolaže podacima o više lokacija na kojima se nalaze srpska tijela na površini na Ozrenu, Bihaću, Srebrenici i drugim mjestima u BiH.

Krčmar pita šta još treba da se uradi da bi Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv komandanta muslimanskog 5. korpusa Atifa Dudakovića.
On podsjeća da je u samoj završnici rata 1995. godine na prostoru zapadnokrajiških opština nestalo 850 Srba, od čega je do sada pronađeno i ekshumirano 646 tijela, uglavnom civila iz više pojedinačnih i masovnih grobnica.

“Otklanjanje potpunog zastoja u traženju nestalih Srba u BiH moguće je ako se taj proces vrati na polazne osnove, što podrazumijeva poštivanje Zakona o nestalim licima BiH i izradu centralne evidencije nestalih lica, te popunjavanje rukovodećih pozicija u Institutu srpskim kadrovima“, istakao je Krčmar.

On smatra da Republika Srpska mora da jača svoju poziciju unutar Instituta na način da srpske kadrove tamo šalje Vlada, a ne Amor Mašović i neko drugi u Sarajevu.

Institut za nestala lica BiH danas radi nelegalno, jer je istekao mandat Upravnom odboru, koji više ne može donositi nikakve bitne, izuzev tehničkih odluka u toj instituciji, zaključio je Krčmar u intervjuu Srni.

“Za ovako stanje u Institutu odgovorni su i njegovi suosnivači – Međunarodna komisija za nestala lica /ISMP/ i Savjet ministara BiH, jer je potpuno nelogično da Savjet ministara BiH dvije godine ne prihvata izvještaj o radu Instituta, dok ISMP prihvata taj isti izvještaj”, kaže Krčmar.

Savjet ministara BiH odgovoran je što je dopustio da Institut nastavi nelegalan rad, a da prethodno nije razriješio njegov Upravni odbor i Kolegijum direktora, tvrdi Krčmar.

On je rekao da je DNK laboratorija u Banjaluci, koja djeluje pri Zavodu za sudsku medicinu Srpske, u potpunosti opremljena i osposobljena da vrši obdukcije i identifikacije svih posmrtnih ostataka, ali da se, uprkos tome, ekshumirani posmrtni ostaci Srba umjesto u Banjaluku odvoze na identifikaciju u Federaciju BiH u Visoko, Tuzlu i Sanski Most.

Krčmar je rekao da je krajnje neprihvatljivo da Institut za nestala lica BiH još nije sačinio centralnu evidenciju nestalih lica u BiH, iako ga na to obavezuje Zakon o nestalim licima, podsjetivši da je Srpska odmah po osnivanju Instituta dostavila svoju evidenciju nestalih, ali da to nije uradila Federacija BiH.

“Federacija BiH ne želi da dostavi te podatke, jer je broj bošnjačkih žrtava jednostavno `naduvan`, tvrdi Krčmar, navodeći da se i danas, 16 godina nakon rata, može čuti da se u BiH traži od osam do 13 hiljada nestalih, a da nema imena, što je krajnje neozbiljno i poražavajuće.

On je podsjetio da je tokom proteklog rata postojala priča bošnjačkih zvaničnika o 250 000 ubijenih Bošnjaka, zbog čega su Srpskoj svojevremeno uvedene sankcije, dok najnoviji podaci pokazuju da je u BiH ukupno bilo oko 97 000 stradalih građana BiH, čime se želi izbrisati nacionalni identitet ubijenih Srba.

Krčmar je rekao da je Srpska spremna na utvrđivanje potpune istine o ratnim događanjima u BiH i da je već sačinila svoju bazu podataka o 1 729 nestalih Srba.

On je rekao da je Operativni tim sačinio mapu srpskih grobnica u BiH i na toj mapi se nalaze podaci o 4 100 ekshimiranih tijela, 3 500 identifikovanih i 1 600 lokacija masovnih i pojedinačnih srpskih grobnica.

Krčmar je rekao da se u spomen-kosturnicama u Srpskoj u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju još nalazi 617 ekshumiranih, ali ne i identifikovanih tijela.

On je rekao da su predstavnici ISMP-a sa svih tijela uzeli koštane uzorke za DNK analizu, ali da mu nije jasno zbog čega je ovih godina zastoj u procesu njihove identifikacije pravila laboratorija ISMP-a, a što nije slučaj sa bošnjačkim žrtvama.

Govoreći o slučaju “Sijekovac”, Krčmar je rekao da za te zločine još niko nije odgovarao pred Tužilaštvokm i Sudom BiH, iako su tamo počinjeni stravični zločini, čak i nad djecom romske nacionalnosti.

On je podsjetio da je do sada pronađeno 59 tijela iz jednog od četiri autobusa među kojima 18 djece romske nacionalnosti uzrasta do 12 godina, a što je i potvrdio nalaz iz britanskog Instituta da je riječ o kostima iz posljednjeg rata u BiH.

Krčmar nije mogao da potvrdi da je vršena trgovina ljudskim organima u slučaju ubijene romske djece u Sijekovcu, ali je rekao da postoje svjedoci u Hrvatskoj koji tvrde da se to zaista desilo.

“Postoji masovna grobnica, pronađena su tijela romske djece i imamo svjedoke koji tvrde da je riječ o trgovini ljudskim organima – šta još treba da se uradi da Tužilaštvo BiH pokrene istragu i procesuira odgovorne za ovaj monstruozni zločin koji se dogodio u maju 1992. godine dok se tada Bosanski Brod nalazio pod kontrolom hrvatsko-muslimanske koalicije “, pita Krčmar.

Krmar je rekao da je Tim za koordinaciju traženja nestalih lica i istraživanje ratnih zločina Vlade Srpske pripremio informaciju za Komisiju za ljudska prava evropskog parlamenta, ali taj izvještaj još nije ugledao svjetlo dana u Evropi, zbog zastoja u izboru novog Savjeta ministara BiH.
“Raspolažemo sa dosta dokumenata koji predstavljaju neoborive dokaze da se to desilo u Sijekovcu, zbog čega smatramo da evropski parlament treba da naredi državama regiona – Srbiji, BiH i Hrvatskoj provođenje jedne opsežne istrage o ovom slučaju “, zaključio je Krčmar u intervjuu Srni.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top