fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Циљ Запада да „уши и перчини“ Србије не штрче

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Momcilo_ Pavlovic.jpg

Београдски историчар Момчило Павловић оциjенио jе да jе краjњи империjални циљ Запада према Београду – построjавање Србиjе уз западни блок и да њене „уши и перчин не штрче“, као и да jе сведе на ниво мале безначаjне балканске државице са коjом може да се поткусуруjе у своjим намjерама.

Павловић jе за Срну рекао да се империjална политика Запада коjа се проводила приjе 100 година не разликуjе од оне коjа се проводи данас према Србиjи и региону Балкана.

„Срби у рату победе, а у миру губе, за разлику од Немачке, коjа губи ратове, а у миру као озбиљан народ и велика економиjа и држава постигне оно што ниjе постигла у рату“, рекао jе Павловић, коjи jе учествовао на скупу у Српскоj академиjи наука и уметности /САНУ/ о „Младоj Босни“.

Он jе рекао да jе послиjе атентата на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда у Сараjеву, рат са Србиjом договорен у наредних пет дана, а све остало до напада на Србиjу била jе конспиративна дипломатиjа или народски речено „да се Власи не сjете“.

Одмах послиjе атентата, каже Павловић, међународна позорница jе била припремљена за сукоб, а Беч jе рачунао да ће за седам дана да освоjи Београд и стигне до долине Мораве, а онда да преговара.

Русиjа се, каже Павловић, из своjих разлога ставила на страну Србиjе.

„Почела су тумачења да jе мала земља Србиjа крива за Први свjетски рат, али никада мала земља не може бити крива за велики рат. За велики сукоб су потребни велики разлози. Олако се Србиjи приписуjе кривица за рат“, рекао jе Павловић.

На скупу у САНУ о „Младоj Босни“ учествовали су српски историчари из Србиjе, Републике Српске, као и њемачки историчар Андреас Брахер, а прочитан jе рад руског аналитичара Леонида Решетњикова о учешћу Русиjе у Првом свjетском рату.

Решетњиков jе у свом тексту истакао да jе Велики рат ниjе био потребан Русиjи, нити jе за Русиjу био империjалистички, него jе она ушла у њега из етичких разлога и у њему одниjела и моралну побjеду.

Он jе навео да jе Русиjа помогла Србиjи у том рату из православних и братских разлога, иако ниjе имала никакву економску или неку другу корист.

Решетњиков jе напоменуо да хуманитарну помоћ Русиjе српском народу у том периоду.

На скупу jе истакнуто да jе Аустроугарска намjерно занемарила да jе „Млада Босна“ била покрет нове револуционарне омладине, представљаjући ту организациjу као посљедицу великосрпског национализма из Србиjе, те да jе Први свjетски рат био дуго и пажљиво планиран ратни сукоб Беча са Србиjом.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Момчило Павловић: Срби треба да се поносе улогом у борби 

Прва међународна конференциjа о комплексу усташких логора 

САМИ СЕБИ НЕПРИЈАТЕЉИ: Лесковац сравњен по жељи Коче …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: