fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Postavljeni spiskovi sa imenima stradalih u Kapeli i spomen-kosturnici u Livnu

Postavljeni spiskovi sa imenima stradalih u Kapeli i spomen-kosturnici u Livnu

Spiskovi sa imenima stradalih u Kapeli i spomen-kosturnici u Livnu

U okviru obnove i završetka kapele i spomen-kosturnice Svete Velikomučenice Marine u porti livanjske crkve Uspenja Presvete Bogorodice, u kojoj su 1991. godine pohranjene kosti Srba mučenički postradalih od ustaša na više stratišta leta 1941. godine, postavljene su table sa imenima stradalnika.

Zbog građanskog rata u BiH koji je započeo 1992. godine, spomen-kapela nije završena prema predviđenom projektu. Ono što je završeno teško je oštećeno te ratne godine, a kosti stradalnika razbacane. U tom neljudskom činu uništeni su i spiskovi stradalih postavljeni na unutrašnjim zidovima kripte, kao i vitrine sa predmetima stradalnika pronađenim sa kostima stradalih, vidno je oštećen mermer na kripti, a ulazna vrata su nestala.

Spomen kapela se fazno obnavlja i završava, sa ciljem da planirani radovi budu završeni do obeležavanja sedamdesetpete godišnjice srpskog stradanja, odnosno do Ognjene Marije 2016. godine.

Kompanija Print In iz Batajnice, izradila je table sa spiskovima stradalih čija imena su do sada sa sigurnišću utvrđena. Table sa diodama koje osvetljavaju imena stradalnika, postavljene su u kripti, pored same grobnice gde počivaju mošti stradalnika.

Ovom prilikom se, u ime parohije Lijevanjske, Udruženja Ognjena Marija Livanjska i potomaka stradalnika zahvaljujemo se kompaniji Print In i zaposlenima.

U okviru radova na obnovi, namenskim sredstvima priložnika koji nije želeo da se njegovo ime objavljuje, izrađen je i otpremljen u Livno polijelej za spomen kapelu. Njegovo postavljanje se uskoro očekuje.

Prikupljanje priloga za obnovu Kapele i spomen-kosturnice je i dalje u toku, pa i ovom prilikom apelujemo na sve one koji mogu da daju svoj prilog, kako bi smo završili ovaj veliki posao i odužili se prema našim mučenicima.

Izvor: Ognjena Marija Livanjska

 

Vezane vijesti:

Vladika Atanasije služio parastos u Čelebiću i osvetio kapelu u Radanovcima

ZA POMEN ŽRTVAMA ILI OGNjENA MARIJA 1941. GODINE

Budo Simonović: Ognjena Marija Livanjska (VIDEO)

Livanjsko polje – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: