Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Posmrtni ostaci ubijenog Srbina pronađeni sedam godina nakon rata

U nastavku suđenja za zločine počinjene nad srpskim civilima na području Livna, svjedok Tužilaštva BiH Sonja Bajilo izjavila je da je sedam godina nakon rata pronašla kosti supruga, koji je sredinom septembra 1992. godine nestao iz osnovne škole, gdje je bio zatočen.

Identifikacija nestalih
Identifikacija nestalih

Bajilo je rekla da je od aprila 1992. situacija za srpsko stanovništvo u Livnu bila teška.

Ona je iz grada sa djecom, kako je navela, odselila kod roditelja u Veliki Guber, u opština Livno, dok je njen suprug Milun Bajilo odveden u policiju.

„Nakon nekog vremena je pušten, ali je imao obavezu javljanja u policiju. Jedne nedjelje kada je otišao da se prijavi, nije se više vratio. Meni su rekli da ga je vojna policija odvela u školu. To je, ja mislim, bio avgust 1992. godine“, prisjetila se Bajilo.

Prema njenim riječima, policija i vojska su u Velikom Guberu svakodnevno pretresali srpske kuće, a neke su i zapaljene. Njeni roditelji su, kako je navela, takođe odvedeni u školu, a majka je puštena nakon dva dana.

„Rekla mi je da je u školi vidjela mog muža i da je bio pretučen, da ga je tukao ko god je ušao. Dao joj je ličnu kartu, sat i češalj i rekao da to ponese, da njemu više neće trebati“, navela je ona.

Bajilo je ispričala da je 16. septembra 1992. otišla do škole da odnese mužu hrane i odjeće, ali joj je portir rekao da je on odveden na razmjenu, prenosi BIRN.

„Rekao mi je da pitam komandira Zdenka Andabaka gdje je moj muž. On mi je rekao da je otišao u razmjenu, u Jugoslaviju, među Srbe. Potom se smijao“, rekla je Bajilo i dodala da je njen muž pronađen u grobnici u Zastinju 2002. godine.

Odgovarajući na pitanje odbrane prvooptuženog Zdenka Andabaka, ona je navela da ne zna da je ikakvo oružje pronađeno na imanju njenog oca Dušana Radete.

Bajilo je dala iskaz na suđenju Zdenku Andabaku, Muamiru Jašareviću i Seadu Velagiću.

Oni su po 29 tačaka optuženi za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila počinjena 1992. godine u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“.

Prema optužnici, Andabak je bio komandant Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, a Jašarević njegov zamjenik, dok je Velagić bio pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a u Livnu.

Svjedok Milan Gulić je rekao da je bio pritvoren u garažama policije u Livnu četiri mjeseca, te da su ga tu premlaćivali. On je naveo da je dva puta, na nekoliko časova vođen u školu „Ivan Goran Kovačić“, zbog razmjene.

Dok je bio u školi, kako je rekao, vidio je maltretiranje i premlaćivanje ljudi u sali.

Prva razmjena, prema njegovim riječima, nije uspjela. On je razmijenjen tek u julu 1993. godine.

Suđenje se nastavlja 13. januara.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Pažin: Toliko su me tukli da sam svijest gubio osam puta

Svjedočenje o premlaćivanju Srba

Paviću dvije i po godine za ubistvo Srbina

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: