fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

POSLjEDNjI NAPADI NA SRBE – AKT TERORIZMA

Oskrnavljene freske u crkvi Svete Paraskeve

Oskrnavljene freske u crkvi Svete Paraskeve


Pucnji na vozilo sa srpskom registracijom i napad molotovljevim koktelom na spomenik postradalim Srbima u Goraždevcu akt su terorizma s ciljem da se preostali Srbi na ovom prostoru zaplaše i podstaknu na odlazak, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

„Najnoviji napad u Goraždevcu predstavlja još jedan pokušaj da se ne samo ugrozi bezbednost ovog srpskog sela u većinski albanskom okruženju, nego da se porodicama koje su izgubile svoje bližnje u vreme rata i u masakru na reci Bistrici 2003. godine, kada su ubijena dva srpska dečaka, nanese dodatni bol“, ocjenjuje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je Eparhija više puta do sada apelovala na međunarodne i kosovske institucije, ali bez rezultata.

Iz Eparhije raško-prizrenske navode i da je crkva Svete Paraskeve iz 16. vijeka u povratničkom selu Drsnik kod Kline provaljena, opljačkana i oskrnavljena dva puta u posljednjih 48 časova.

U saopštenju se kaže da je Kosovska policija obavila uviđaj u svim slučajevima, ali da nije zaustavljen talas nasilja protiv Srba na tom prostoru, već da se oni koji prijave napade i pljačku tretiraju kao krivci i suočavaju sa pretnjama policije da priznaju ono što nisu učinili.

„Tako je bilo i u selu Drsnik gdje je policija privela i optužila za krađu i provalu crkvenjaka, Srbina koji posjeduje ključeve crkve i otključava je kada vernici dolaze na molitvu, pa je jerej Miloš Vukić, koji je zadužen za tu crkvu, demantovao te lažne optužbe ukazujući da je riječ o čovjeku koji je video i prijavio stvarne napadače“, navodi se u saopštenju.

Iz ove eparhije ocjenjuju da, kao više puta do sada, žrtve bivaju imenovane krivcima samo da bi se zaštitile lokalne albanske bande koje sistematski već godinama terorišu srpske povratnike na prostoru opština Klina sa ciljem da ih nateraju da napuste svoje domove.

„Međutim, i pored svih prigovora i apela, pa čak i kritika Kosovskoj policiji iz međunarodnih krugova, ništa se ne mijenja i teror se nastavlja“, navode iz Eparhije raško-prizrenske.

U saopštenju se dodaje da je crkvu u Drsniku posjetila komisija Kancelarije za kulturnu baštinu Eparhije raško-prizrenske i ustanovila vidljive tragove vandalizma na crkvenom mobilijaru, kao i novu štetu na freskama sa natpisima „UČK“, što nesumnjivo ukazuje ko je i sa kakvim namjerama provalio u crkvu i načinio štetu.

Na sjeveru Kosmeta povećano je prisustvo pripadnika Kosovske policije, naročito u multietničkim naseljima, potvrdio je beogradskim medijima regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić.

On je rekao da je prisustvo policijskih službenika povećano po naredbi iz glavne Direkcije policije u Prištini i da su policajci raspoređeni u cilju preventivnog djelovanja.

Bojić je precizirao da je posebno podignut nivo bezbjednosti u multietničkim zonama, u Bošnjačkoj mahali, Tri solitera, Brđanima i Mikronaselju u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, kao i da je povećan broj policijskih službenika u Sočanici u opštini Zvečan, jer se tamo održava fudbalski turnir.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

EULEKS: SAMI PRONAĐITE UBICE I SVJEDOKE?!

Danas se navršava 16 godina od otmice i mučeničkog stradanja oca Haritona koga su masakrirali šiptarski teroristi (video)

PRAH I PEPEO SRPSKOG MUŠUTIŠTA

SRBIMA IZ KLINAVCA I DRSNIKA PRIJETE KLANjEM

Kosovo – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: