fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POSEBNO UGROŽENE SRPSKE SVETINjE

gracanica.jpg

GRAČANICA, 6. JULA (SRNA) – Iguman manastira
Visoki Dečani Sava Janjić kaže da su srpski manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji posebno ugroženi i da je zabrinut kako će se odvijati situacija sa svetinjama i kulturnom baštinom nakon okončanja nadgledane kosovske nezavisnosti.Arhimandrit Sava izražava nadu da će međunarodni predstavnici
nastaviti da podsjećaju kosovske političare da se ne može graditi monoetničko i monoreligiozno društvo u kome bi živjeli pripadnici samo jednog naroda ili
vjerske zajednice.

 

On napominje da na ugroženost srpskih svetinja na Kosovu ukazuje činjenica da je uništeno 150 svetinja i da je manastir Visoki Dečani više puta bio na meti napadača.

 

Navodeći da su svetinje ugrožene i zato što među jednim dijelom albanske populacije postoji uvjerenje da one predstavljaju prijetnju albanskom identitetu, arhimandrit ističe da je netrpeljiva mržnja naročito je vidljima među mlađom generacijom.

 

Otac Sava naglašava da se u proces obnove srpskih svetinja, stradalih u martovskom pogromu 2004. godine, umiješala politika, pa Priština sve više uslovljavanja pod kojim uslovima obnova može da bude nastavljena.

 

Incidenti koji su se dogodili na Kosovupriliko m obilježavanja Vidovdana, prema njegovim riječima, pokazali su da su Srbi u pokrajini građani drugog reda.

 

On je naveo da je obilježavanje tog velikog i značajnog datuma za srpski narod zasjenila upotrebe potpuno nepotrebnog nasilja i nesrazmjerne sile kosovske policije – prenosi KIM Radio.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: