fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СРБИ ПРОТИВ ПОДИЗАЊА СПОМЕНИКА ПРИПАДНИЦИМА АРМИЈЕ БиХ

Brod - Kolibe - dzamija.jpg

БРОД, 18. МАЈА (СРНА) – Српски борци из Брода противе се подизању споменика припадницима такозване Армиjе БиХ и Хрватског виjећа одбране (ХВО) у Горњим Колибама, погинулим у борбама са српским снагама, сматраjући то провокациjом Бошањака коjи тако желе да наруше добре односе Срба и повратника Бошњака у бродскоj општини.

Предсjедник Општинске Борачке организациjе из Брода Марко Василић рекао jе Срни да Борачка организациjе не може дати подршу изградњи споменика људима коjи су за вриjеме рата починили злочине над српским цивила. „Свjесни смо да, као организациjа не можемо сприjечити да Бошњаци подижу споменик, jер то закон омогућава, али таj потез Бошањака сматрамо провокациjом“, истиче Василић.

Он jе подсjетио да jе споменик, коjи jе био подигнут на мjесту погибиjе шест припадника Оклопног батаљона Воjске Републике Српске /ВРС/ у Горњим Колибама, морао бити премjештен, jер jе био мета вандала, бошњачких повратника у Горње Колибе.

Слична судбина jе задесила и споменик погинулим припадницима ЈНА у Доњим Колибама, гдjе живе Хрвати.

И удружења логораша и за тражење заробљених бораца и несталих цивила осуђуjу подизање споменика припадницимца неприjатељске воjске на териториjи Републике Српске.

Сенад Жепчан, коjи води активност око подизања споменика, истиче да Колибарци не желе постићи ништа осим, како jе навео, достоjанственог дуга недужним колибарским жртвама у периоду од 1992. до 1995. године.

Према његовим риjечима, споменик jе могао да буде jош раниjе изграђен, али ни сада ниjе касно.

Жепчан наводи да jе раниjа идеjа била да се споменик подигне у центру села, али да се од тога одустало па се споменик гради на мjесном гробљу.

Радови на изградњи споменика су у завршноj фази.

За вриjеме шестомjесечне окупациjе од регуларне воjске Хрватске и паравоjних хрватско-муслиманских jединица из Брода почињени су стравични злочини над српским цивилима из Брода.

Срби коjи су остали у њему свjедоче да jе Брод у то вриjеме био њихова тамница. У Броду jе било 10 логора у коjима jе било заточено око 2.000, углавном, српских цивила. Бар половина их ниjе жива изашла из логора. Убиjени су, а њихова тиjела су бачена у риjеку Саву или су закопана у масовне гробнице.

Према подацима удружења за тражење заробљених бораца и несталих цивила, до сада jе из масовних гробница ексхумирано 386 убиjених Срба.

Тужилаштво БиХ води истрагу против више лица коjа се терете да су починили ратни злочин над Србима из Брода.

 

 

Извор: срна

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: