fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДВАДЕСЕТЕ ГОДИШЊИЦЕ ЗЛОЧИНА

sijekovac

БРОД, 26. МАРТА (СРНА) – У цркви Свете великомученице Огњене Мариjе у Сиjековцу данас ће бити служена Света архиjереjска литургиjа поводом 20 година од злочина над Србима у овом мjесту.

Литургиjом коjа ће почети у 9.00 часова биће настављен програм обиљежавања 20. годишњице, коjи jе почео 23. марта округлим столом о теми „Први ратни злочин у БиХ 1992. године – злочин у Сиjековцу“ у Банском двору у Бањалуци.

Према прогаму обиљежавања овог злочина коjи се догодио приjе званичног почетка рата у БиХ, у 11.00 часова биће служен парастос погинулим цивилима, у 11.30 часова предвиђено jе полагање цвиjећа на спомен-плочу, у 11.45 часова обраћање званичника, док jе за 12.00 часова наjављен умjетнички програм.

Служењу парастоса за Србе страдале у Сиjековцу присуствоваће предсjедник Владе Републике Српске Александар Џомбић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, министар трговине и туризма РС Горана Златковић као и други званичници.

Злочин у Сиjековцу догодио се 26. марта 1992. године када су хрватске снаге, у сарадњи са интервентним муслиманским паравоjним водом Сиjековац, прешле риjеку Саву и починиле злочин над српским цивилима, убиле деветоро људи, и то породица Зечевић, Милошевић, Трифуновић и Радановић, те запалиле и уништиле 15 кућа.

Наjмлађа жртва имала jе 17, а наjстариjа 72 године. Током 1992. године у Сиjековцу jе убиjено 46 српских цивила.

Ни након 20 година jош нико ниjе одговарао за злочине почињене над Србима у Сиjековцу. Из Тужилаштва БиХ речено jе раниjе Срни да jе при краjу истрага за jедно осумњичено лице за оваj ратни злочин.

Шведска jе краjем октобра 2011. године изручила БиХ Земира Ковачевића, осумњиченог за ратне злочине над српским цивилима у Сиjековцу и Босанском Броду 1992. године, од када се налази у притвору Суда БиХ.

Ковачевић се сумњичи се да jе као припадник ХВО-а учествовао у убиствима, мучењима, незаконитом затварању, присиљавању на принудни рад и пљачкању имовине цивила српске националности.

Организатор обиљежавања страдања Срба у Сиjековцу jе Одбор за његовање традициjе ослободилачких ратова Владе Републике Српске у сарадњи са општином Брод.

 

 

Извор: срна

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: