fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ДАН СЈЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ ДУБРАВИЧАНЕ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/dubravice.jpg

БРЧКО, 19. ОКТОБРА /СРНА/ – У Горњим Дубравицама код Брчког данас jе служен парастос за девет српских бораца погинулих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату и 43 цивила настрадала у Другом свjетском рату.

Помен jе пред спомеником страдалима на улазу у ово село на обронцима Маjевице, у присуству стотињак мjештана, служио протоjереj ставрофор Драган Ћирковић.

Мjештани се посебно присjећаjу 12 чланова породице Драгичевић, од коjих су њих десет побиле усташе на кућном прагу 11. новембра 1941. године.

Предсjедник Мjесне заjеднице Горње Дубравице Мићо Стевановић рекао jе да jе та породица побиjена само зато што су били Срби.

„Како другачиjе обjаснити да су џелати из сусjедног Челића и Ратковића раниjе познавали своjе жртве, да су долазили jедни код других, позаjмљивали запрегу за испомоћ у обради земље, а онда тог датума су упали поподне и побили све што су затекли – и жене и дjецу и старце“, додао jе Стевановић.

Према његовим риjечима, у сваком новом рату броj становника села би се „преполовио“ и тек што би се опоравили – долазило би ново страдање.

„Данас jе добро, поучени претходним страдањима, у протеклом рату страдало jе девет мjештана, jер jе село било евакисано на вриjеме по оближњим српским селима, али данас нам приjети jедан други непобиjеђени неприjатељ, а то jе биjела куга“, напоменуо jе Стевановић.

Он jе додао да се чини све да се стекну услови за колико-толико нормалан живот и да се млади задрже на селу.

 

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

СЛУЖЕН ПАРАСТОС СРПСКИМ ЖРТВАМА У БУКОВЦУ

ОБИЉЕЖЕНЕ 22 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА У БУКВИКУ

УЗАЛУДНА СУ НЕГИРАЊА РАТНИХ ЗЛОЧИНА НАД БУКВИЧКИМ СРБИМА

Brčko: Otkriven spomenik stradalima u Gornjim Dubravicama

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: