Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PORODICE ŽRTAVA NEZADOVOLjNE SPOROŠĆU PRONALASKA NAJMILIJIH

U Skupštini grada Beograda obilježen Međunarodni dan nestalih

U Skupštini grada Beograda obilježen Međunarodni dan nestalih


Porodice nestalih srpskih žrtava obilježile su danas u Skupštini grada Beograda Međunarodni dan nestalih prigodnim skupom, sa kojeg su poručili da su nezadovoljni sporošću procesa pronalaska i identifikacije njihovih najmilijih i da od Srbije očekuju da uradi više na tom pitanju.

Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač rekao je novinarima da se, prema podacima MKCK, ukupno u regionu traži 10.387 nestalih, od čega je srpskih žrtava više od 3.600.

“Na području Hrvatske ima oko 1.890 nestalih Srba, a udruženja porodica žrtava su jako nezadovoljna naročito sa ekshumacijama poznatih grobnih mesta u Hrvatskoj. Identifikacije idu sporo” rekao je Pjevač.

On je naveo da 20 godina nakon rata nije ekshumirano 222 lica, za koje se zna da su srpske žrtve, a što može da se uradi sutra, samo da se hoće.

Što se tiče srpskih žrtava na Kosovu i Metohiji, Pjevač navodi da ima oko 520 nestalih i da se tu ništa ne dešava, jer nema ni ekshumacija, niti identifikacija, a i udruženja iz Republike Srpske ističu da postoji neselektivnost u identifikaciji.

“Na današnji dan želimo da kažemo da država Srbija ne čini dovoljno da bi problem nestalih srpskih žrtava bio rešen”, istakao je Pjevač.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj i na Kosovu srpske žrtve smatraju žrtvama “drugog reda”. “Nameće se kolektivna krivica za ratove srpskom narodu, pa se smatra da su srpske žrtve zaslužile to što su dobile”, dodao je Pjevač.

Predsjednik Udruženja kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji Verica Tomanović rekla je da je veoma teško što mora da konstatuje da već 16 godina porodice srpskih žrtava sa Kosova bezuspješno pokušavaju da pronađu svoje najmilije.

“Proces pronalaženja je daleko sporiji, nego što je bio. Zajedno sa Albancima tragamo za više od 1.400 ljudi, a na našem spisku je 525 Srba koji još nisu pronađeni”, rekla je ona, navodeći da je veliko pitanja kada će Specijalni sud za zločine OVK početi sa radom, ali da porodice žrtava žele da što prije dođu do istine i pravde.

Direktor Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac istakao je da se na “Veritasovom” spisku trenutno nalazi 1.874 nestalih Srba u Hrvatskoj, među kojima je čak 70 odsto civila i 27 odsto žena i da je suština problema kako natjerati Hrvate da rade na tome brže i efikasnije jer će ovim tempom pronalaženja problem nestalih trajati desetinama godina, ako ikad i bude riješen.

“Postoji oko 360 registrovanih grobnih mjesta i onda se često pitamo, a pitamo i Hrvate i međunarodnu zajednicu – zašto se bar ta registrovana grobna mjesta ne ekshumiraju”, naveo je Štrbac.

On je istakao da sa strane stižu službeni odgovori da nemaju dovoljno kapaciteta, ali da on smatra da nije u tome suštima ovog problema, nego u nečemu drugom.

“Oni kažu – mi tražimo 800 Hrvata, ako vama damo sve što imamo, identifikujemo neidentifikovane, ekshumiramo poznata grobna mjesta, mi vas više nemamo čim ucjenjivati, gdje su naši”, dodao je on.

Štrbac je naveo da su u Hrvatskoj ubijeđeni da Srbija krije nekakve podatke o nestalim Hrvatima, što nije tačno, jer je Srbija otvorila sve evidencije i ekshumirala sva poznata grobna mjesta po Srbiji, uglavnom uz rijeke Savu, Dunav, Drinu.

“Mislim da tu treba tražiti i pomoć međunarodne zajednice, između ostalog i EU, čiji je Hrvatska član, mada ne vjerujem da ih baš mogu natjerati”, naveo je Štrbac.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:
(Ne)usaglašeni popisi nestalih – Jadovno 1941.
nestali moraju biti pronađeni, identifikovani i opojani
obilježen dan nestalih srba sarajevsko-romanijske regije
NESTALI – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: