fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PORODICE NESTALIH NE ZNAJU SVA SVOJA PRAVA

icmp.jpg

VIŠEGRAD, (SRNA) – U BiH je tokom proteklog rata nestalo oko 30.000 lica, od čega su dvije trećine pronađene i identifikovane, podsjetio je danas predstavnik Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/ Metju Holidej na javnoj tribini za porodice nestalih lica u Višegradu.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska potražuje još 1.709 nestalih Srba.

„Svrha ovakve tribine jeste da se članovi porodica nestalih upoznaju o procesu traženja nestalih osoba, ali i o svojim pravima propisanim Zakonom o nestalim licima BiH koji je usvojen 2007. godine“, rekao je Holidej, koji je koordinator Odjeljenja pravda i inicijativa civilnog društva u ICMP-u.

On je dodao da su istraživanja ICMP-a pokazala da mnoge porodice nestalih nisu obaviještene o svojim pravima, posebno kada je riječ o besplatnoj zdravstvenoj zaštiti, besplatnom školovanju djece i prednostima prilikom zapošljavanja.

Porodice nestalih na tribini su upoznate i o sajtu Međunarodne komisije za traženje nestalih pomoću koga se mogu informisti o toku procesa i identifikacije nestalih srodnika.

Branko Grcić iz Višegrada zatražio je da mu Komisija pomogne u traženju posmrtnih ostataka sina Aleksandra koji je poginuo na početku rata kod Bosanskog Grahova. „Porodica je učinila sve što je mogla. Čak sam bio i u rovu u kome je, kako kažu, stradao moj sin od pripadnika regularne hrvatske vojske, ali nisam ni kosti našao“, rekao je Grcić.

Stojka Krstanović godinama traži posmrtne ostatke sina koji je poginuo na hrvatskom ratištu, a jednom ga je čak na televizijskom snimku vidjela u nekom logoru i intervenisala kod mnogih humanitarnih domaćih i inostranih organizacija, ali ništa nije vrijedilo.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: