fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ponovo u stroju: Obilježeno 25 godina Trebinjske brigade (FOTO)

Prisjećanjem za poginule saborce, svečanim postrojavanjem i defileom veterana – u Trebinju je danas obilježeno 25 godina od osnivanja i Dan Trebinjske brigade, kao uspomena na današnji datum iz 1992. godine kada je ova jedinica Vojske RS izvojevala svoju prvu ratnu pobjedu.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije u crkvi Svetog cara Lazara služio je jutros pomen borcima jedinice palim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, nakon čega su u spomen sobi Trebinjske brigade upaljene svijeće i položeno cvijeće.

Uslijedilo je svečano postrojavanje boraca, iznošenje ratnih zastava i defile veterana gradskim ulicama.

Defile u stroju zaustavio se na centralnom spomen-obilježju „Braniocima Trebinja 1991-1996“, gdje su položeni vijenci i cvijeće.

Program je nastavljen u ljetnoj bašti hotela „Platani“ – obraćanjem zvaničnika, dodjelom povelja Gradske boračke organizacije Trebinje, prigodnim kulturno-umjetničkim programom i druženjem nekadašnjih saboraca.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Trebinje Pero Mišeljić podsjetio je da je iza  Trebinjske brigade 1.676 časnih ratnih dana, sa mnogo teških i složenih zadataka, bitaka sa neravnopravnim odnosom snaga, posebno u periodima – od maja do oktobra 1992, koji je obilježen vrlo intenzivnim borbama, te od avagusta do oktobra 1995, kada su vođenje presudne bitke za odbranu Trebinja.

„Kroz Trebinjsku brigadu za vrijeme otadžbinskog rata je prošlo preko 6.000 boraca. Na žalost, nisu se svi vratili niti danas svi jednako uživaju u stečenom miru i slobodi. U borbama svoje živote je dalo 258 najboljih sinova našeg naroda“, rekao je Mišeljić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić poručio je veteranima Trebinjske brigade da je „rat završen, ali da borba za Republiku Srpsku nije i da će trajati još dugi niz godina“.

Uloga boraca u tome je da budemo osnovni korektivni faktor društva, da zahtjevamo da svi oni koji danas obavljaju odgovorne dužnosti na koje su izabrani rade u interesu Republike Srpske i da na tom poslu pokažu i dokažu apsolutno jedinstvo. Drugi naš zadatak je da vodimo računa o položaju našeg članstva, naših boraca, naše organizacije. Boračka organizacija mora da bude jedinstvena. Briga o našim saborcima se ne vodi jedan dan, vodi se 365 dana u godini“, poručio je Savčić.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović poručio je da je Gradska uprava spremna da rješava probleme i traži rješenja za boračku populaciju, prvenstveno na planu zapošljavanja –  podjećajući da je jedna od mjera i odluka, za koju je već raspisan javni poziv – da Grad Trebinje subvencioniše poslodavce koji zapošljavaju borce.

U pripremi je još nekoliko programa zapošljavanja, jer znamo da samo radom možemo postiće bolje rezultate. Ostaje, naravno, problem opšte pozicije boračkih kategorija na nivou Republike Srpske. I juče smo sa komandantima bataljona i Trebinjske brigade donijeli zaključak da Boračka organizacija dobije izdvojeni status na nivou Republike Srpske, čime bi i boračke kategorije imale posebno i važno mjesto. To je inicijativa Grada Trebinja i ićemo do Narodne skupštine kako bi ugledala svjetlo dana“, poručio je Petrović.

Podsjetivši da prekjuče preminulog komandanta Trebinjske brigade pukovnika Radoslava Zupca, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije je rekao da je taj „hrabar, dostojanstven vojnik, izgledao kao sto puta pregažen, ali nikada pogažen čovjek“, kako  izgleda „i svaki srpski oficir i vojnik nakon 25 godina od rata i kad ga svi pomalo zaborave“.

Kad sam danas gledao ovaj vaš defile mogao sam da vidim na vašim licima da ste vi obični, radnici, ratari, inženjeri, profesori, nastavnici, policajci, časni ljudi koji ste jednostavno branili svoju kuću, svoj dom i svoju zemlju. Ali ono što sam vidio ispod vaših lica i što je strašno moćno – da ste opet, pored svega i nakon svega, i sutra spremni da branite ovaj grad i ovu zemlju“, rekao je vladika Grigorije.

Na svečanosti su dodijeljene i povelje Gradske boračke organizacije – Gradu Trebinju, Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, generalu Ratku Mladiću, komandantu Hercegovačkog koprusa Vojske RS generalu Radovanu Grubaču, te posthumno komandantu Trebinjske brigade generalu Bogdanu Kovaču.

Organizator obilježavanja 25 godina Trebinjske brigade je Gradske boračka organizacija Trebinje.

Dan Trebinjske brigade uspomena je na 13. jul 1992. godine – kada je uz teške borbe i požrtvovanost boraca, odbranom Vlaštice, uspješno slomljena velika neprijateljska ofanziva.

 (R.S. / Radio Trebinje)

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:

Oproštaj od pukovnika Zupca: Zemlja koju si odbranio – biće ti zahvalna i laka

Ni četvrt vijeka od zločina nad Srbima niko nije optužen …

Obilježeno 24 godine od osnivanja brigade | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: