fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ponovo se prekopava Šaranova jama na Velebitu (VIDEO)

U Hrvatskoj se, osim veličanja ustaštva, radi i na zataškavanju zločina iz perioda NDH-a.

Šaranova jama (foto: www.panoramio.com)
Šaranova jama (foto: www.panoramio.com)

Ponovo se prekopava Šaranova jama na Velebitu. Komisija Vlade Hrvatske, zadužena za istraživanje i ekshumaciju žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog perioda već treći dan istražuje ovaj lokalitet – područje kompleksa logora Jadovno.

Nije poznato ko je i pod kojim okolnostima naložio istraživanje, a niko od porodica žrtava i srpskih udruženja nije obaviješten, niti uključen u rad Komisije.

Na osnovu naloga suda u Karlovcu iz 2013. godine, hrvatsko Ministarstvo branitelja i Komisija za istraživanje žrtava i grobalja iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog perioda, obavili su prvu seriju u nizu planiranih prekopavanja na području Jadovna.

– Čudi nas da rad Komisije nije najavljen u medijima, a već treći dan traje prekop. Ni u hrvatskim medijima nema glasa o tome. Ni naša crkva nije obaveštena. Sve to nas jako vrijeđa, kaže Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja „Jadovno 1941“.

Vrijeđa i Srpsko narodno vijeće koje, kao krovnu srpsku organizaciju u Hrvatskoj, niko nije pozvao. Predsjednik Vijeća, Milorad Pupovac kaže da su obaviješteni jedino predstavnici Srpske pravoslavne crkve i jevrejskih opština, ali da se nisu odazvali, jer su im nejasni motiv i okolnosti istraživanja.

– Mi smo u koordinaciji sa drugim predstavnicima manjina, sa Jevrejima i drugim udruženjima antivašističkih boraca, koji se nisu odazvali na taj prvi red snimanja jame. Pratićemo to sa velikom pažnjom i interesovanjem i nadamo se da ćemo uskoro imati više podataka na koje sad ne znamo odgovor, ističr Pupovac.

Odgovore traži i mjesna eparhija.

– Nas kao nadležnu eparhiju za to područje, za taj kompleks, niko nije obavijestio da će biti ikakvo kopanje ili snimanje i ne mogu da dam detalje. Ne znam ni ko to radi ni zašto, ni ko je sve to pokrenuo, naglašava episkom gornjokarlovački Gerasim.

Ista Komisija radila je ekshumaciju dvije jame kod Petrovog sela. Iz Prijebojske jame, gdje je prema svjedočenjima bačeno preko 800 Srba, eshumirano je tek nekoliko desetina žrtava, a njihove kosti privremeno pohranjene u grobici blizu Osijeka. Bez detaljnih obrazloženja.

Šaranova jama nekoliko puta je prekopavana, a izvještaji su svaki put pokazali drugačije stanje.

Sve ovo ostavlja prostor za manipulacije.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Bastašić: Porodice žrtava nisu obaviještene o prekopavanju Šaranove jame

VLADIKA GERASIM: TRAŽIĆEMO DA NAM PREDAJU KOSTI SVETIH MUČENIKA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: