Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ponosni na srpskog patrijarha Gavrila i vojvodu Bojovića

Datum objave: nedelja, 8 oktobra, 2017
Veličina slova: A- A+

Kulturno-istorijska baština uvačkog dela Starog Vlaha od nedavno se nalazi “na dlanu” i u turističkim mapama. Javoru se nalazi i spomenik junaku majoru Mihailu Iliću

Časovi istorije za mlade pored spomenika vojvode Bojoviću
Časovi istorije za mlade pored spomenika vojvode Bojoviću

Belezi znamenitih ličnosti Starog Vlaha – patrijarha Gavrila Raškovića u manastiru Dubnica u Božetićima, majora Ilića na Javoru i vojvode Petra Bojovića u Novoj Varoši, osim što čuvaju uspomenu na slavne pretke i podsećaju mlađe naraštaje na međaše vremena, poslednjih godina nezaobilazni su i na turističkim mapama, u katalozima i turama onih koji organizuju hodočašća i posete u ovom kraju.

– Od pet prospekata koje priprema Turističko-sportski centar “Zlatar”, jedan je namenjen kulturno-istorijskom nasleđu – podseća direktor Rosa Jakovljević i najavljuje da će baština uvačkog dela Starog Vlaha biti “na dlanu”.

Kamena skulptura patrijarha Gavrila Raškovića (1595-1659) dočekuje posetioce u njegovoj zadužbini, manastiru Dubnica u novovaroškom selu Božetići, obnovljenom pre desetak godina. Beleg je rad nedavno preminulog vajara, Zlatiborca Vladana Mitrovića.

Nijedna zavičajna čitanka ili zapis o istoriji i zemljopisu kraja ne izostavlja obelisk ispod Vasilijinog vrha, najvećeg visa na Javoru. Ovde je, kraj Karađorđeva šanca i puta Nova Varoš – Ivanjica, još 1907. godine, prilozima naroda, podignut spomenik u slavu i čast majora Ilića i junaka Javorskog rata (1876-1878).

Odbivši naredbu o povlačenju u dolinu Moravice pred nadmoćnim Turcima i organizujući odbranu prirodnih tvrđava – Čemernice i Mučnja, a zatim sa isukanom sabljom pred vojnicima krenuvši na šanac, komandant Druge užičke brigade major Mihailo Ilić (1844-1876), Jagodinac, u 32. godini je ušao u legendu i pesmu.

Retko ko od posetilaca Nove Varoši propusti priliku da boravak ne ovekoveči fotografijom ispred spomenika vojvodi Petru Bojoviću (1853-1945), na gradskom trgu koji nosi ime učesnika šest oslobodilačkih ratova Srbije i komandanta Prve armije u proboju Solunskog fronta, rodom iz sela Miševići, na Zlataru.

Skulptura patrijarha Gavrila Raškovića, rad Vladana Mitrovića
Skulptura patrijarha Gavrila Raškovića, rad Vladana Mitrovića

Uz prospekte u štampanom izdanju na nekoliko jezika, ali i u elektronskoj verziji na portalima, u Novoj Varoši se nadaju da će grad uskoro dobiti profesionalne turističke vodiče, pa će crkve brvnare i mnogobrojni rimski i drugi spomenici izroniti iz zaborava, a posete Zavičajnom muzeju biti brojnije.

VOJVODA U BRONZI

Beleg vojvodi Bojoviću, jednom od najznamenitijih Starovlašana, otkriven je 52 godine posle njegove smrti, na Vidovdan 1997. godine. Skulptura visoka 2,7 metara rad je beogradskog vajara Miodraga Živkovića, a bronzu su darovali livci Bora.

PEĆKI PATRIJARH

Pećki patrijarh Gavrilo Rašković znamenita je ličnost srpske istorije i duhovnosti 17. veka. Rodom iz loze knezova Raškovića, u susednom Štitkovu, podizao je i obnavljao manastire i crkve (Kovilje, Dubnicu, Štitkovo), darovao knjige i dragocenosti, utvrđivao ognjišta vere i pismenosti u Starom Vlahu. Boravio je u Rusiji u tajnoj misiji oslobađanja balkanskih naroda od turske vlasti, pa je obešen u Brusi 1659. godine. SPC ga je proglasila za svetitelja.

Autor: Dragoljub Gagričić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Srpsko čojstvo: Vojvoda Petar Bojović | Jadovno 1941.

Kako su komunisti ubili vojvodu Petra Bojovića (video …

Vojvoda Petar Bojović: Sluga otadžbine iz šest ratova …

Komunistički teror i zločini: Načini stradanja sveštenika …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top