fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ponos i predrasude

Borovo

Isčitavajući izveštaje u hrvatskim medijima o komemoraciji u Borovu, povodom nesrećnih događaja sa početka Maja 1991 godine, koji su nažalost kulminirali oružanim sukobom, a koji je verovatno označio i definitivni početak krvavog građanskog rata na ovim prostorima, čovek ne može a da ne zapazi malicioznost i pokušaj provokacije lokalnog stanovništva, koji se srećom i još jednom pokazao pucnjem u prazno.

Tako jedan ugledni hrvatski medij, svoj izveštaj počinje sledećom rečenicom: „Bojkot proslave od strane većinskog stanovništva Borova sela, ponovio se i ove godine, iako je prvi put u koloni sjećanja koračala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović“. Izveštaj se dalje nastavlja već prepoznatljivim floskulama o „nelojalnosti“ građana i nepriznavanju Hrvatske države, a komentari ispod samog teksta logično u tom tonu, nastavljaju sa traktorima i vrbama.

Ne mogu a da se ne nasmejem na suludu uvodnu konstataciju novinara, koji čak nije imao hrabrosti niti da se potpiše ispod ovakvog teksta, krijući se iza naziva medija: „direktno“, medija čija je prepoznatljiva retorika netolerancije i govora mržnje, jer zamislite samo kakvi bi natpisi u medijima bili, da su Srbi (kako autor smatra da treba) izašli na ulice da proslave događaje od drugog maja 1991 godine !? Kako bi se Srbi uklopili u takvu „proslavu“ na kojoj i sami Hrvati jedni drugima okreću leđa i omalovažaju Ministra u Vladi Republike Hrvatske. Nije li upravo to nelojalnost i nepoštovanje Republike Hrvatske !?

Srbi se sa posebnim ponosom i dignitetom prema svim žrtvama sećaju događaja u proleće te famozne i nesrećne ’91 godine, pa i događaja u samom Borovu drugog maja iste godine, pokazali su to upravo i danas ne nasedajući na provokacije i govor mržnje.

Svakako nam je drago zbog posete predsednice našem mestu i ispred Srpskog narodnog foruma upućujem joj otvoren poziv da nas poseti još koji put, te da razgovaramo o poticanju tolerancije, prevazilaženju nesuglasica između dva najbrojnija naroda na ovom području, da razgovaramo o privredi i infrastrukturnim projektima, da razgovaramo o boljitku za sve građane „naše“, jednako kao i „vaše“ Republike Hrvatske.

U međuvremenu zahvaljujem se građanima Borova na dostojanstvu i dignitetu te nenasedanju na provokacije i otrovne strelice još jednom odapete iz pojedinih hrvatskih medija, uz apel svima da gledamo u budućnost, te gradimo poverenje i saradnju u interesu svih građana, a ostavimo za sobom govor mržnje i netoleranciju te sve ono što nas vraća četvrt veka unazad.

predsednik SNF-a
Goran Čelar

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2015/celar.jpg

 

 

 

 

 

Izvor: SRPSKI NARODNI FORUM

 

Vezane vijesti:

Podjarmljivanje Srba: Poglavlje dječiji vrtić  – Jadovno 1941.

Borovo, nekad i jad – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: