fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POMOĆ ZA POVRATNIKE U BIHAĆKO-PETROVAČKU EPARHIJU

Episkop Atanasije sa ministrom za izbjeglice i raseljena lica RS Davorom Čordašom

Episkop Atanasije sa ministrom za izbjeglice i raseljena lica RS Davorom Čordašom

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš razgovarao je sa episkopom bihaćko-petrovačkim Atanasijem o povratku na prostor Bihaćko-petrovačke eparhije i upoznao ga o projektima pomoći koje provodi resorno ministarstvo.

Čordaš je rekao da je budžetom ovog ministarstva za tekuću godinu obezbijeđeno oko 1,4 miliona KM za povratak na prostor FBiH, što je mnogo više nego ranijih godina, saopšteno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

On je upoznao episkopa bihaćko-petrovačkog o Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja i Projektu rekonstrukcije stambenog fonda, koji se realizuje iz kreditnih sredstava Saudijskog fonda za razvoj, a iz kojih će biti obnovljen znatan broj stambenih jedinica i na prostoru ove eparhije.

Čordaš se saglasio sa episkopom Atanasijem da je stvaranje uslova za održivost povratka podjednako bitno, kao i obnova stambenih jedinica, navodeći da je veliki dio sredstava namijenjenih FBiH planiran za pružanje pomoći projektima održivog povratka.

On je dodao da je ove godine na javni poziv Ministarstva stigao veliki broj zahtjeva za stvaranje uslova za održivost povratka upravo iz opština sa prostora ove eparhije.

Vladika Atanasije izrazio je zadovoljstvo navedenim projektima i povećanjem izdvojenih sredstava Vlade Republike Srpske koja su namijenjena prostoru FBiH.

On je Čordaša upoznao o problemima u pojedinim opštinama na prostoru eparhije, a kao najveći problem je istakao nezaposlenost, odnosno nedostatak osnovnih životnih sredstava.

Prema njegovim riječima, bilo je ljudi koji su se ranijih godina vraćali na svoja ognjišta, ali nisu mogli da obezbijede sredstva za život, te su ih ponovo napuštali.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja crkve i Ministarstva veoma važna da bi se identifikovali prioritetni projekti na terenu, i da bi se sredstva usmjerila u one projekte kojima će se postići najbolji rezultati.

Sastanku, koji je održan sinoć, prisustvovali su pomoćnik ministra Nenad Đokić, šef kabineta ministra Dragan Štrbac, ministar rada, zdravstva, socijalne zaštite i prognanih u Vladi Livanjskog kantona Dragoslav Topić, te delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Slaviša Mihajlović.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

EPISKOP ATANASIJE U LIVNU – Jadovno 1941.

OSVEŠTAN HRAM NA MJESTU STRADANjA … – Jadovno 1941.

Udruženje Ognjena Marija Livanjska u poseti episkopu bihaćko …

ODAT POMEN SRBIMA STRADALIM NA PETROVAČKOJ CESTI …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: