Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomen žrtvama ustaškog genocida 1. maja

Sjednici Organizacionog odbora
Sjednici Organizacionog odbora

BANjALUKA, 22. MARTA – Parastos i pomen žrtvama ustaškog genocida u Donjoj Gradini u Drugom svjetskom ratu biće održan 1. maja – utvrđeno je danas na sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje ovog događaja.

Na sjednici Organizacionog odbora, kojom je predsjedavao predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik, usaglašeni su okvirni program i protokol kojima je predviđeno polaganje vijenaca i cvijeća, pomen i parastos žrtvama u Spomen području „Donja Gradina“ kod Gradiške i obraćanje zvaničnika.

Na sjedici Odbora dogovoreno je da akademija povodom obilježavanja ovog događaja bude održana 22. aprila 2011. godine u Kozarskoj Dubici, a utvrđeni su i nosioci aktivnosti priprema i realizacije programa obilježavanja.

Predsjednik RS Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će ovaj događaj, kao i do sada, biti dostojanstveno obilježen i dobro organizovan.
Logor u Donjoj Gradini nalazio se u BiH, nedaleko od Jasenovca, odmah poslije ušća rijeke Une u Savu i formiran je 1941. godine. Gradina i nije bila logor u pravom smislu te riječi, već samo masovno jasenovačko stratište, tj. „prihvatni logor“ dok ustaše ne likvidiraju mnogobrojno srpsko stanovništvo dovedeno iz BiH i drugih krajeva zloglasne Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Prema nekim procjenama, u Gradini je ubijeno i zakopano više od 360 000 ljudi, pretežno Srba. Donja Gradina je, u prostranoj šumi, bilo mjesto za direktne likvidacije dovođenih zatvorenika, koji su ili prevođeni iz logora u Jasenovcu ili odmah po hapšenju iz kolona vođeni na gubilište u Gradinu.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: