fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomen žrtvama Bljeska u Okučanima

Nakon Bljeska zapadna Slavonija je ispražnjena od stanovništva srpske nacionalnosti, ali mi je drago da se život vratio u ta područja, kazao je Nikola Ivanović

Prvog majskog jutra, u crkvi Svetog Dimitrija u Okučanima, održano je molitveno sjećanje za sve srpske žrtve operacije Bljesak, provedene 1. i 2. maja 1995. godine, u kojoj je pobijen veliki broj srpskih civila, a stanovništvo je doživjelo veliki egzodus. Liturgiju i pomen služilo je cjelokupno sveštenstvo Pakračko-slavonske eparhije, kao i dvojica sveštenika iz Osječkopoljske i baranjske eparhije.

Crkva je bila puna vjernika kojima su mnogi rođaci i članovi porodice pobijeni u Bljesku, predstavnika Srba u Hrvatskoj i predstavnika Srbije. Osim saborskog zastupnika Borisa Miloševića, pomenu su prisustvovali potpredsjednik SDSS-a Dejan Mihajlović, predsjednica Aktiva žena Mirjana Oluić Voloder, zamjenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović, predsjednik VSNM-a Brodsko-posavske županije Dušan Nogić te zamjenici načelnika općina Okučani i Dragalić Siniša Martinović i Ranka Milojković.

Osim Ivana Bošnjaka, državnog sekretara Ministarstva uprave i predsjednika Međuvladine mješovite komisije za unapređenje položaja manjina u Vladi Srbije, u crkvi su bili zamjenik ambasadorke Srbije Davor Trkulja, Ljudmila Ostojić iz generalnog konzulata u Vukovaru i vojni ataše Dejan Đorđević.

– Nakon Bljeska, zapadna Slavonija je ispražnjena od stanovništva srpske nacionalnosti, ali mi je drago da se život vratio u ta područja i da su naše institucije zaživjele, iako se zajednica suočava s problemima – rekao je Nikola Ivanović nakon komemoracije. Poslije liturgije i pomena, u selu Medari odana je počast žrtvama masakra u kojem je 1. maja 1995. godine pobijeno 22 civila, od čega troje djece i jedanaest žena. Zločin su preživjele dvije djevojke koje je zaštitio jedan hrvatski vojnik.

U saopštenju „Documente“ ističe se da je kazneni postupak protiv nepoznatih počinitelja još uvijek u predistražnom postupku, iako su prošle 24 godine. Neki članovi obitelji žrtava masakra pokrenuli su protiv Hrvatske građanske parnice sa zahtjevima za naknadu nematerijalne štete. Sudovi odbijaju spomenute zahtjeve, a DORH pokreće i ovrhe nad nekretninama obitelji žrtava kako bi se naplatili sudski troškovi izgubljenih parnica. Po riječima Nikole Ivanovića, delegacije iz Pakraca i Lipika otišle su i u selo Šeovicu gdje je na tamošnjem igralištu poginulo šestoro ljudi, od toga četvoro djece, a veći broj je ranjen.

Autor: N.J.

Izvor: PORTAL NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: