fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POMEN ZA POGINULE ILIDžANSKE GARDISTE

Postrojena Srpska garda Ilidža ispred hotela Srbija
Postrojena Srpska garda Ilidža ispred hotela Srbija

Preživjeli pripadnici Srpske garde Ilidža obilježili su danas 23 godine od osnivanja ove jedinice Vojske Republike Srpske služenjem svete liturgije i parastosa za 17 poginulih članova garde i tri preminula od posljedica ranjavanja.

Svetoj liturgiji i pomenu u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, opština Istočna Ilidža, prisutvovali su i članovi porodica poginulih i preminulih pripadnika Garde, te brojni Ilidžanci koji su se poslije rata nastanili u Istočnom Sarajevu i drugim mjestima širom Republike Srpske.

Pripadnik Garde Miroslav Lučić izjavio je Srni da se svake prve nedjelje u oktobru obilježava dan osnivanja Ilidžanske garde – 1. oktobar 1992. godine, i u hramu na Veljinama preživjeli pripadnici garde i članovi porodica poginulih i preminulih služe parastos.

„Srpsku gardu formirali srpski mladići sa područja prijeratne Ilidže koji su na početku odbrambeno-otadžbinskog rata bili u različitim jedinicama Ilidžanske brigade. Garda je djelovala u sastavu Ilidžanske brigade kao interventna jedinica najviše na Sarajevsko-romanijskom ratištu, ali i na drugim područjima gdje je trebalo braniti srpski narod i teritoriju Republike Srpske“, istakao je Lučić.

Prema njegovim riječima, Srpska garada Ilidža preteča je 1. jurišnog bataljona Sarajevsko-romanijskog korpusa i djelovala je do formiranja ovog bataljona.

„Broj pripadnika jedinice kretao se u prosjeku oko 80 i bio je promjenjiv, jer su u okviru nje bili i transporteri, pa je to bila mješovita mehnizovana jedinica“, istakao je Lučić.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

služen parastos poginulim pripadnicima srpske garde ilidža

obilježavanje formiranja odreda specijalne policije ilidža

Obilježavanje dana odbrane Ilidže – Jadovno 1941.

Sarajevo – Romanija – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: