Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Pomen za 1.446 žrtava ustaškog terora u Prkosu Lasinjskom

Datum objave: nedelja, 21 decembra, 2014
Objavljeno u Kordun
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/Parastos_zrtvama_u_Prkosu_Lasinjskom.jpg

U Prkosu Lasinjskom, u Karlovačkoj županiji, danas je održana komemoracija kao znak sjećanja na 1.446 žrtava ustaškog terora, većinom pravoslavne vjeroispovijesti koje su ubijene 21. decembra 1941. godine.

Osim antifašističkih udruženja i potomaka žrtava, vijence su kod spomen -kosturnice položili zamjenik župana karlovačkog za srpsku nacionalnu manjinu Siniša Ljubojević i predsjednik Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine Čedo Kosanović.

Ovom prilikom služen je parastos, jer su u spomen-kosturnici uglavnom posmrtni ostaci pravoslavaca, uz tijela dvije Jevrejke, nekoliko Roma, kao i Hrvata koji su se suprotstavili ustaškom teroru.

U ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista Mile Vučetić je podsjetio da je na današnji dan prije 73 godine započela ova ustaško-domobranska ofanziva, te da je poglavnik Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ Ante Pavelić naredio svojoj kvislinškoj vojsci ofanzivu na sjeveroistočni dio Korduna i da je tada odlučeno da se uništi srpsko stanovništvo na cijelom Kordunu uz naredbu da “kamen na kamenu ne može ostati”.

“To su bile zloglasne Pavelićeve jedinice pod komandom zločinaca Luburića, Moškova, Rukavine i Dide Kvaternika, koje su samo tog dana pogubile 1.446 civila”, rekao je Vučetić.

On je dodao da je iz sela Prkos pogubljeno 478 ljudi, dok su ostali bili iz Dugog Sela, Stipana, Trepče i jednog romskog naselja.

“Ubijalo se ne samo mecima iz vatrenog oružja nego i sadistički, nožem, premlaćivanjem, spaljivanjem i na druge načine”, rekao je Vučetić.

Govoreći u ime sekcije 8. kordunaške divizije Mile Knežević je citirao “genocidnu direktivu za provođenje ofanzive Maksa Luburića”. “Luburić u direktivi zapovijeda: `Niko ne smije biti pošteđen. Nijedno selo. Odreda sve klati. Djecu u kolijevci i nemoćne starce i žene`”, rekao je Knežević.

On podsjeća da je ministar unutrašnjih poslova NDH Andrija Artuković rekao na svom suđenju da je bilo “odlučeno da se u ofanzivi 1941. godine potpuno uništi srpsko stanovništvo, ne samo u Prkosu, nego i na cijelom Kordunu.

Načelnik opštine Lasinja Željko Prigorac /HDZ/ rekao je da ova velika tragedija nevinih žrtava treba da bude pouka budućim generacijama da se nikada nešto slično ne bi ponovilo.

Prigorac, koji se za razliku od ranijih opštinskih vlasti odazvao pozivu na komemoraciju, izjavio je: “Odazivam se i odazivaću se dok god to bude odavanje počasti žrtvama i poruka budućim generacijama `ne ponovilo se`, a kad bi to preraslo u neke huškačke skupove, onda sigurno ne bih dolazio”.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Uništavanje spomenika je sramota za Hrvatsku … – Jadovno 1941.

Godišnji pomen u Prkosu Lasinjskom – Jadovno 1941.

Svjedočenje Mile Džodan o zločinu nad Srbima Korduna …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top