fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

POMEN SRPSKIM USTANICIMA I BORCIMA OTADžBINSKOG RATA

visegrad_panorama.jpgVIŠEGRAD, 14. FEBRUARA (SRNA) – Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Dražan Perendija rekao je danas u Dobrunu, kod Višeghrada, na obilježavanju Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i Dana Prvog srpskog ustanka, da srpski narod ostaje na putu koji je trasirao vožd Karađorđe i za koji je u otadžbinskom ratu živote dalo 23 000 najboljih sinova i kćeri.

„Boračke kategorije cijene i poštuju sve institucije Republike Srpske koju su stvorili, ali i te institucije moraju imati puno razumijevanje za srpske borce koji su krvarili na ratištima da bismo danas živjeli u miru i slobodi“, naglasio je Perendija.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Kojić poručio je da je Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka izvanredna prilika da se podsjeti na slavnu borbu srpskog naroda koji je ostvario vjekovni san da stvori svoju samostalnu republiku na lijevoj obali Drine.

„Nažalost, ovaj praznik nije zaživio kako bi trebalo da bude, a to je da ga ponajviše slave oni koji su stvarali Republiku Srpsku, jer je njih vrlo malo na ovakvim svetkovinama pa i na ovoj danas u Dobrunu“, rekao je Kojić i dodao da se mora učiniti sve da ovaj dan dobije značaj koji zaslužuje.

Delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Aleksandar Furulija rekao je da je položaj boračkih kategorija težak. „Republičke vlasti moraju i dalje posvećivati punu pažnju onima koji su stvarali Republiku Srpsku“, istakao je Furulija.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović rekao je da nije slučajno što se u Dobrunu, u višegradskoj opštini, održava centralna manifestacija povodom Dana boraca i Prvog srpskog ustanka jer je ovaj grad dao veliki doprinos borbi srpskog naroda u otadžbinskom ratu.

„Opština iz budžeta obezbjeđuje sredstva za ativnosti boračke organizacije, a prošle godine dosta je investirano u stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija“, rekao je Popović.

Ratni vojni invalid Goran Puhalac ukazao je posebno na problem nezaposlenosti demobilisanih srpskih boraca i istakao da ni novi zakon koji reguliše status boračkih kategorija nije puno poboljšao njihove uslove življenja i da oni još žive na ivici ljudskog dostojanstva.

Obilježavanje Dana boraca odbrambeno- otadžbinskog rata i Dana Prvog srpskog ustanka počelo je svetom liturgijom u hramu Uspenija presvete Bogorodice u Dobrunu, a nakon toga su iguman Klistrat i monah Serafim služili parastos za srpske ustanike iz 1804. godine i srpske borce poginule u otadžibinskom ratu.

Delegacije institucija Republike Srpske i opštine Višegrad položile su zatim vijence na spomenik Voždu Karađorđu kod hrama u Dobrunu i na Spomenik braniocima Republike Srpske u Višegradu.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: