fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Пољудска свастика као увертира за партијање под словом У?

Усташки грб на стадиону у Сплиту

Усташки грб на стадиону у Сплиту

Десеци тисућа сплитских партиjанера и њихових гостиjу из циjеле Еуропе три су се дана забављали испод великог слова У коjе jе у данима УЛТРЕ доминирало на пољудскоj шкољци.

Пољуд jе тако, након свастике, замjећене у ногометном сусрету протв Италиjе, поново били средиште истицања непоћудних симбола. Истина, двадесет и седмо слово абецеде ниjе забрањено нити jедним законским прописом. Да jе коjим случаjем супротно, онда би морало бити повучено и из абецеде. У прилог тврдњама како jе истицање слова У сасвим легитимно и законито, за разлику од тврдњи одређених политичких кругова, свjедочи и слика Пољуда на коме jе ових дана управо доминирало слово У.

У одређеним круговима могу се чути и тврдње како jе сплитска УЛТРА само параван за несметано дjеловање усташких елемената те да jе свастика, коjа се недавно поjавила на пољудском травњаку, била своjеврсни увод у величање усташтва под кринком УЛТРЕ.

Стадион на Пољуду

Стадион на Пољуду

Због истих таквих тврдњи, не тако давне 1987. године, под притиском из Београда, измjењен jе и лого Универзиjаде у Загребу, па jе Универзиjада тако и службено била преименована у Yниверзиjаду.

Случаj с Yниверзиjадом jе далека прошлост а слово У се тиjеком данашњег дана скида с позорнице у Пољуду. С травњама се диже и заштитна фолиjа коjа jе прекривала травњак на коме су под словом У плесали десеци тисућа партиjанера.

Хоће ли министар Остоjић пољудско истицање слова У ставити у контекст истицања забрањених симбола и завести оперативну истрагу тешко jе за сада казати. Ипак, многи су склони вjеровању како jе због виших интереса и пуњења прорачунске благаjне склон оваj пут зажмирити на jедно око. Поготово jер зна да ће премиjер Милановић на jесен прогласити своjу владу, себе особно и странку на чиjем jе челу наjзаслужниjима за успjешну туристичку сезону.

Хрватска застава са модификованим грбом

Хрватска застава са модификованим грбом

Од свега реченог, наjвише пажње ипак плиjени чињеница да нитко од представника седме силе специjализираних за тражење слова У на утакмицама ногометне репрезентациjе, Блеибургу или Чавоглавама ниjе уопће замjетио да све ове дане огромно слово У украшава стадион у Пољуду

Пише: Јосип Здунић

Извор: HRsvijet.net

 

Везане виjести:

УСТАШКИ ГРАФИТИ НА ПАРОХИЈСКОМ ДОМУ У ВИНКОВЦИМА …

УСТАШКИ СИМБОЛИ И НДХ ПОСТАЛИ „УМЈЕТНИЧКА СЛОБОДА“

Фото-сведочанства одгоjа у нацистичком духу! – Jadovno 1941.

УВРЕДЉИВИ ГРАФИТИ ПРОТИВ СРБА – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: