fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Politika i statistika

Jedno od dominantnih pitanja u političkim nadmetanjima u Hrvatskoj, posebno u ovoj izbornoj godini je demografija. Demografi političare opskrbljuju šokantnim podacima o “iseljenim Hrvatima” koji kontinuirano napuštaju domovinu, a taj trend se nastavlja i nakon ulaska u Evropsku uniju.


Piše: Marko Roknić


Tako je vođa opozicije, predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko, kojeg mnogi vide kao budućeg hrvatskog premijera, neki dan izjavio da je nacionalna bezbednost Hrvatske ugrožena i zbog 100.000 mladih ljudi koji su je napustili u poslednjih nekoliko godina.

– To nije samo privredni problem, pa o njemu treba razgovarati i na sednici Veća za nacionalnu bezbednost- rekao je šef HDZ, čiju je ideju pozdravio i vrh Katoličke crkve.

Iako trend iseljavanja iz Hrvatske traje od početka devedesetih, a kuliminirao je 1995. godine u “Oluji”, hrvatski demografi kao da su ga prespavali, da bi se tim pitanjem počeli ozbiljnije baviti tek poslednjih nekoliko godina, što su desne političke opcije i crkveni krugovi doživeli kao znak za uzbunu.

Demografi, političari i domoljubni dušebrižnici svih vrsta govore o 30.000 mladih koji su u poslednje dve godine iselili iz Hrvatske ili još šokantnijem podatku – o odasku 70.000 njih u Kanadu, SAD, Australiju, Nemačku, Austriju i skandinavske zemlje, koji je izneo docent zagrebačkog Fakulteta političkih nauka Božo Skoko.

Ako je suditi po tim podacima, lako bi se mogla povući paralela između nedavnog stampeda Albanaca s Kosova i ovog što se događa u Hrvatskoj, s tom razlikom što se iz Hrvatske može otići elegantno, s pasošem koji otvara vrata obećanih zemalja.

No, zabrinuti hrvatski “eksperti” za budućnost nacije i države, iako iznose podatke koje je teško osporiti, prećutali su jedan, naoko sitan detalj koji bi celu njihovu konstrukciju srušio kao kulu od karata. Naime, ako statistika odlazak Hrvata, na godišnjoj razini, beleži višeznamenkastim ciframa, kako je moguće da je između dva popisa stanovništva njihov broj povećan za gotovo jedan odsto, a za isti procenat se smanjio udeo Srba u ukupnom stanovništvu.

Službena statistika takođe potvrđuje da se godinama najviše hrvatskih državljana iseljava u Srbiju, jedinu zemlju s kojom Hrvatska i u ovoj deceniji ima izrazito negativan migracijski saldo. Tako je prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2011. od ukupnog broja iseljenih iz Hrvatske u Srbiju otišlo njih 26 posto, godinu ranije 31 posto, 2009. godine 45 posto, a 2008. godine polovica svih iseljenih završila je u Srbiji.

Po tim podacima, iz Hrvatske i danas odlaze najviše Srbi, svih uzrasta i kvalifikacija, a još kada državna statistika ažurira svoje podatke posle kampanje masovnih brisanja iz evidencije o prebivalištu, provedene krajem prošle godine, kojima je “nestalo” 37.234 Srba i 70.683 onih nepoznate nacionalnosti, brojke o iseljavanju iz Hrvatske biće još poraznije, ali one neće zabrinuti hrvatske demografe i političare. Verovatno će im, kao i do sada, poslužiti da njima manipulišu na način da govore o zabrinjavajućem trendu iseljavanja “mladih Hrvata”, što po shvatanju hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i nije krivotvorina.

Po njoj, svi hrvatski državljani su Hrvati – dok se ne isele!

 

Izvor: Srpski narodni forum

 

Vezane vijesti:

PROGON SRBA IZ HRVATSKE ZBOG IMENA … – Jadovno 1941.

Feljton o Jovanu Raškoviću: Uvek isti progon – Jadovno 1941.

KOLINDA ‘Srbi koji žive u Hrvatskoj za mene su Hrvati, a …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: