Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

POKROV PRESVETE BOGORODICE U RUJANIMA

Datum objave: utorak, 16 oktobra, 2012
Objavljeno u Livanjsko polje
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/rujani-1.jpg

Ove godine, 14. oktobra na praznik Pokrova Prevete Bogorodice, Svetu Liturgiju u Rujanima služio je nadležni paroh protojerej-stavrofor Željko Đurica uz učešće vjernog naroda lijevanjske i gubinske parohije.

Crkva u selu Rujani, posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice, je mučenička crkva koja je proživjela strahote zajedno sa pravoslavnim vjernicima ovog sela. Za nju bi se moglo reći da je strahote i preživjela, što se na žalost ne može reći za 360 njenih vjernih članova koji su bačeni u jame Ravni Dolac, Propunta, Prolog, i ostala gubilišta.

Uzimajući u obzir tužnu istoriju pravoslavnih žitelja ovog sela i prisjećajući se događaja iz 911. godine koji se desio u Carigradskoj crkvi na ovaj dan[1], Sveta Liturgija u ovoj crkvi dobija svoj puni smisao.

Dovoljno je prisjetiti se svih nevino postardalih mučenika bačenih u jame, zamisliti i osjetiti njihovu prisutnost na Svetoj Liturgiji a iznad svih Presvetu Bogorodicu kako je raširenih ruku zakrilila nas svojim pokrovom. Uz to, sveštenik se još moli za “ovaj kraj, za svaki grad i kraj i one koji borave u njima”.

Do potpune duhovne radosti, dovodi nas pomisao na Svetog Arhiđakona Stefana koji se molio za one koji ga kamenovaše: “Gospode, ne uračunaj im grijeh ovaj,” (Dap.7,60),  i na Gospoda Isusa Hrista i Njegove riječi: “Oče, oprosti im, jer ne znaju šta čine! (Lk.23,34).”

Gospode, slava ti, jer tvoja ljubav pobjeđuje svako zlo.

Nakon Svete Liturgije, blagosiljanja koljiva i slavskog kolača, uslijedilo je posluženje ispred Crkve. Uprava parohije, zahvaljuje svima koji su svojim prisustvom i učešćem doprinijeli proslavi crkvene slave, takođe i svima koji su mislima bili zu nas a posebno članovima udruženja Ognjena Marija Livanjska.

Rujani_2


[1] Među mnoštvom naroda, stajao je sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom. U toku službe on je vidio, iznad naroda, Presvetu Bogorodicu okruženu apostolima i svetiteljima, sa omoforom na rukama; kao da tom odjećom pokriva sav narod u crkvi. Ukazao je rukom svom učeniku na ovo viđenje i upitao ga: „vidiš li, brate, Caricu i gospođu nad svim, kako se moli za sav svet?” A učenik je odgovorio: „vidim, oče, i užasavam se!”

Izvor: PAROHIJA LIJEVANjSKA

 

Vezne vijesti:
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top