Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POKROV PRESVETE BOGORODICE U RUJANIMA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/rujani-1.jpg

Ove godine, 14. oktobra na praznik Pokrova Prevete Bogorodice, Svetu Liturgiju u Rujanima služio je nadležni paroh protojerej-stavrofor Željko Đurica uz učešće vjernog naroda lijevanjske i gubinske parohije.

Crkva u selu Rujani, posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice, je mučenička crkva koja je proživjela strahote zajedno sa pravoslavnim vjernicima ovog sela. Za nju bi se moglo reći da je strahote i preživjela, što se na žalost ne može reći za 360 njenih vjernih članova koji su bačeni u jame Ravni Dolac, Propunta, Prolog, i ostala gubilišta.

Uzimajući u obzir tužnu istoriju pravoslavnih žitelja ovog sela i prisjećajući se događaja iz 911. godine koji se desio u Carigradskoj crkvi na ovaj dan[1], Sveta Liturgija u ovoj crkvi dobija svoj puni smisao.

Dovoljno je prisjetiti se svih nevino postardalih mučenika bačenih u jame, zamisliti i osjetiti njihovu prisutnost na Svetoj Liturgiji a iznad svih Presvetu Bogorodicu kako je raširenih ruku zakrilila nas svojim pokrovom. Uz to, sveštenik se još moli za “ovaj kraj, za svaki grad i kraj i one koji borave u njima”.

Do potpune duhovne radosti, dovodi nas pomisao na Svetog Arhiđakona Stefana koji se molio za one koji ga kamenovaše: “Gospode, ne uračunaj im grijeh ovaj,” (Dap.7,60),  i na Gospoda Isusa Hrista i Njegove riječi: “Oče, oprosti im, jer ne znaju šta čine! (Lk.23,34).”

Gospode, slava ti, jer tvoja ljubav pobjeđuje svako zlo.

Nakon Svete Liturgije, blagosiljanja koljiva i slavskog kolača, uslijedilo je posluženje ispred Crkve. Uprava parohije, zahvaljuje svima koji su svojim prisustvom i učešćem doprinijeli proslavi crkvene slave, takođe i svima koji su mislima bili zu nas a posebno članovima udruženja Ognjena Marija Livanjska.

Rujani_2


[1] Među mnoštvom naroda, stajao je sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom. U toku službe on je vidio, iznad naroda, Presvetu Bogorodicu okruženu apostolima i svetiteljima, sa omoforom na rukama; kao da tom odjećom pokriva sav narod u crkvi. Ukazao je rukom svom učeniku na ovo viđenje i upitao ga: „vidiš li, brate, Caricu i gospođu nad svim, kako se moli za sav svet?” A učenik je odgovorio: „vidim, oče, i užasavam se!”

Izvor: PAROHIJA LIJEVANjSKA

 

Vezne vijesti:

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: