fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POKRENUTI POSTUPAK ZA UTVRĐIVANjE ODGOVORNOSTI

Petar Djokic.jpg

BANjALUKA, (SRNA) – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić ocijenio je danas da činjenica da ni nakon 20 godina od stravičnog zločina nad pripadnicima JNA u slučaju „Tuzlanska kolona“ još nije pokrenut postupak za utvrđivanje odgovornosti pokazuje da je pravosuđe na nivou BiH selektivno kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina.

„Iako pravosudne institucije na nivou BiH imaju dosta elemenata da to učine, imajući u vidu da je Haški sud određena lica klasifikovao u kategoriju ‘A’, još nije pokrenut postupak. To jasno govori da je pravosuđe na nivou BiH selektivno kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina“, rekao je Đokić Srni.

On je napomenuo da je više lica osumnjičeno za zločun u Tuzli, među kojima su Ilija Jurišić i Selim Bešlagić.

„U Tuzlu idemo sutra da na mjestu zločina odamo počast nevino stradalim pripadnicima tadašnje JNA, koji su uglavnom bili Srbi. Ne očekujemo da bude bilo kakvih problema, a u slučaju da ih bude – to bio novi veliki skandal za koji bi odgovornost moralo da preuzme zvanično Sarajevo“, dodao je Đokić.

U Tuzli i Bijeljini sutra će, u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, biti obilježeno 20 godina od stradanja vojnika JNA u „Tuzlanskoj koloni“.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli, koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe preko Bijeljine u Srbiju. Tom prilikom stradalo je oko 200 vojnika, od kojih najmanje 50 smrtno, dok su ostali bili ranjeni ili zarobljeni.

Napad, koji su izvršili pripadnici ekstremne organizacije „Patriotska liga“, uz pomoć lokalnih vlasti, direktno je prenosila lokalna televizija, na čijim snimcima se vidjelo da se na kolonu puca.

 

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: