fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POKLALI STANARE, PA PORODICI ODUZELI KUĆU?!

Ekshumirani posmrtni ostaci članova porodice Vuković iz Medara

Ekshumirani posmrtni ostaci članova porodice Vuković iz Medara


Priredio: Milomir SAVIĆ

Miroslav Vuković kaže da su njegove sestre Radmila i Mirjana tužile Hrvatsku za ovaj zločin… Sud je donio rješenje da se oduzme kuća u kojoj su poklane porodice, pošto nisu imali novca da plate sudske troškove?!

Miroslavu Vukoviću iz sela Medari, kod Nove Gradiške, u toku operaciji „Bljesak“ 1995. godine, pripadnici Hrvatske vojske, na zvjerski način, ubili su dva strica – Ranka i Milutina i njihove porodice.

„Osim strica Ranka, ubijena je njegova supruga Anđelija, osmogodišnji sin Goran i šestogodišnja kćerka Gordana, nakon čega je ova porodica potpuno nestala sa lica Zemlje“, kaže Vuković Srni.

Prvog maja 1995. godine, tokom akcije u kojoj su protjerani Srbi iz Zapadne Slavonije, Milanovog drugog strica Milutina „zaklale su komšije Hrvati, kao i njegovu suprugu Cvijetu i sedmogodišnju kćerku Draganu“.

Prema njegovim riječima, iza strica Milutina ostale su dvije kćerke, koje su, igrom slučaja, u vrijeme operacije „Bljesak“ bile u Gradiški, gdje su pohađale srednju školu.

Vuković kaže da su njegove sestre Radmila i Mirjana tužile Hrvatsku za ovaj zločin, ali je tužba odbijena, a žrtve proglašene „kolateralnom štetom“ u ratu.

Šta više, sud je donio rješenje da im se oduzme kuća u kojoj su poklane porodice, pošto nisu imali novca da plate sudske troškove?!

Nakon toga, uložena je žalba Županijskom sudu u Slavonskom Brodu i kuća nije oduzeta, ali ovaj sudski postupak još traje, naglašava Vuković.

Osim Milanovih najmilijih, pripadnici Hrvatske vojske i policije su tokom „Bljeska“ poubijali ukupno 28 mještana sela Medari – niko nije bio pošteđen, pa čak ni životinje: psi, mačke i kokoši.

Predsjednik Udruženja izbjeglih Srba iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan kaže za Srnu da ni 20 godina nakon egzodusa Srba iz zapadne Slavonije nema značajnijeg povratka u Zapadnu Slavoiniju.

„Do sada se, uglavnom, vratio manji broj starih i nemoćnih lica, dok na području Pakraca i Daruvara živi oko 1.300 žitelja starije životne dobi“, pojašnjava Džodan.

Prošle godine na 55 umrlih rođeno je samo jedno dijete na području Zapadne Slavonije sa srpskim stanovništvom.

Džodan smatra da je prije prijema Hrvatske u EU propuštena posljednja šansa da međunarodna zajednica i zemlje regiona izvrše značajniji pritisak na Hrvatsku da omogući veći i obimniji povratak Srba i da se konačno rješi srpsko pitanje.

Predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz Zapadne Slavonije Krsto Žarković ukazuje da 20 godina nakon operacije „Bljesak“ nijedan hrvatski vojni i politički zvaničnik nije odgovarao za zločine počinjene u Zapadnoj Slavoniji.

Žarković navodi za Srnu da je još poraznija činjenica da niko u Hrvatskoj nije odgovarao ni za strašne zločine kojeg je počinila ozloglašena jedinica Tomislava Merčepa 1991. godine na području Marinog Sela kod Pakraca.

„Učesnici rata iz bivše Republike Srpske Krajine nemaju priznati status borca, ratni vojni invalidi ne mogu dokazati mjesto ranjavanja, dok članovi porodica poginulih nemaju nikakvu nadoknadu“, napominje Žarković.

Govoreći o obilježavanju 20 godine od operacije „Bljesak“ i egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije, Žarković navodi da program počinje 1. maja u 9.30 časova služenjem parastosa u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradiški, u prisustvu episkopa slavonskog Jovana.

Predviđeno je polaganje vijenaca na spomen ploči poginulim Srbima iz zapadne Slavonije, koja se nalazi ispred crkve, a u 11.00 časova je tradicionalno spuštanje vijenaca u rijeku Savu.

Žarković očekuje da će parastosu prisustvovati najviši zvaničnici iz Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH.

Takođe, 30. aprila u Domu kulture biće održana konferencija za novinare povodom obilježavanja 20 godina od stradanja Srba u Zapadnoj Slavoniji.

Na konferenciji za novinare učestvovaće predstavnici Udruženja Srba protjeranih iz Zapadne Slavonije, Udruženja „Suza“ iz Beograda , predstavnici „Veritasa“, Srpskog demokratskog foruma iz Pakraca, te poslanik u skupštini Srbije Miodrag Linta.

Hrvatske vojne i policijske snage napale su srpsko stanovništvo Zapadne Slavonije 1. i 2. maja 1995. godine, kada je ova oblast bila zona pod zaštitom UN – takozvani sektor „Zapad“.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, u „Bljesku“ je ubijeno ili nestalo 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro djece do 14 godina.

Za zločine počinjene nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji, koja je bila pod zaštitom UN, niko nije optužen ni pred Haškim tribunalom, ni pred hrvatskim sudovima.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

SUTRA SAHRANA ČLANOVA PORODICE VUKOVIĆ – Jadovno …

Hrvatska sramota: Pobili porodicu, pa joj … – Jadovno 1941.

PROCESUIRATI ODGOVORNE ZA ZLOČIN NAD … – Jadovno 1941.

Bljesak – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: