Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POETSKO-SCENSKI PRIKAZ DJELA “IZ KOLIJEVKE U JASENOVAC”

Poetsko scenski prikaz knjige Iz kolijevke u Jasenovac

Poetsko scenski prikaz knjige Iz kolijevke u Jasenovac

U Kozarskoj Dubici sinoć je izveden poetsko-scenski prikaz knjige “Iz kolijevke u Jasenovac”, koju je priredio banjalučki književnik i publicista Milan Dašić, a u čijoj pripremi su učestvovali najpoznatiji srpski akademici, profesori i književnici.

“Sedamdeset godina od završetka Drugog svjetskog rata izašla je ova knjiga, koja je ustvari čitulja za 19.429 djece, Srba, Jevreja i Roma, koja su stradala u Jasenovcu, jednom od najvećih stratišta u Evropi”, rekao je akademik Matija Bećković.

On je naglasio da je zločin prema djeci, koji je počinjen u Jasenovcu, zločin koji se ne može objasniti i dodao da su se autori knjige “Iz kolijevke u Jasenovac” potrudili da očuvaju uspomenu na stradale.

“Autori su se potrudili da naprave taj imenik i uđu u trag svoj toj djeci i na taj način podignu im spomenik da se zauvek ne zatre uspomena na one koji jedva da su živeli, kako se ovde u naslovu knjige kaže iz kolijevke do Jasenovca, takoreći nisu ni živjeli”, rekao je Bećković novinarima u Kozarskoj Dubici.

On je naglasio da je zločin počinjen prema djeci u Jasenovcu neobjašnjiv i nepojmljiv ljudskom razumu.

“Koliki je to zločin to je lako svakome znati, jer da je ubijeno 19.429 vrabaca, golubova ili mrava, to bi već bio veliki zločin, a kamoli ljudskih duša. To je zločin koji se ne može objasniti ljudskim mozgom, već je to nešto sa one strane razuma”, rekao je Bećković.

Autor knjige “Iz kolijevke u Jasenovac” Milan Dašić precizirao je da se djelo sastoji iz dva dijela i sadrži oko 150 fotografija.

“Prvi dio je na engleskom i na srpskom jeziku. Tu su tekstovi o stradanju i mučenju djece, u kojima su sabrane tužne ali i srećne priče jer su neke majke na kraju, ipak, došle do svoje djece”, rekao je Dašić i dodao da knjiga sadrži i tabelarni prikaz koliko djece je stradalo po opštinama, odnosno odvedeno u jasenovački logor.

Prema riječima autora, u drugom dijelu nalazi se spisak od 19.430 dječaka i djevojčica koji su pogubljeni u logoru, kao i poezija o stradanju u logoru Jasenovac autora Đorđa Radišića, Jovana Dučića, Bore Kapetanovića, Rajka Petrova Noge, Skendera Kulenovića i Dragana Kolundžije.

“Knjigu sam pripremao uz pomoć izdavačkg savjeta u kome se nalaze profesor Smilja Avramov, akademik Matija Bećković, Arije Livne, Dragoljub Acković i druga zvučna imena srpske nauke i književnosti”, rekao je Dašić i dodao da je to treća knjiga koju je posvetio Jasenovcu.

Književnik Ranko Pavlović istakao je da je knjiga “Iz kolijevke u Jasenovac” jedna od onih koje čuvaju od zaborava više stotina hiljada nevino stradalih u ustaškom logoru u NDH-a, a posebno sjećanje na 20.000 najnevinijih – djece koja nisu bila ni zakoračila u život.

“Ove knjige ne daju samo istoriografske podatke nego toplom ljudskom i književnom riječju govore o zlu koje nikada ne bi trebalo da se ponovi”, rekao je Pavlović.

On je naglasio da takva knjiga treba da se nađe u bibliotekama, posebno školskim, te istakao potrebu da se barem jedan školski čas posveti Jasenovcu, da bi djeca saznala istinu o tom logoru.

Scenarista i režiser poetsko-scenskog prikaza djela “Iz kolijevke u Jasenovac” je Renata Agostin, a izdavač knjige je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila i Udruženje “Jasenovac-Donja Gradina” iz Banjaluke.

Organizator događaja je “Narodna biblioteka” Kozarska Dubica, a direktor te javne ustanove Danijela Balaban rekla je da poetsko-scenski prikaz knjige “Iz kolijevke u Jasenovac” nije organizovan samo zbog obilježavanja 70 godina od pobjede nad fašizmom, niti zbog promocije tog značajnog književnog dela, nego prvenstveno da bi se sačuvala sjećanja na žrtve i ono što se desilo u Jasenovcu i Donjoj Gradini.

Učesnici programa, osim akademika Bećkovića, bili su Vladimir Jagličić, Jovanka Stojčinović Nikolić, Boro Kapetanović, Ranko Preradović i Ranko Pavlović, te glumci Smiljana Marinković, Marina Pijetlović, Ivana Perković, Siniša Sušić.

Nastupili su i učenici Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” iz Kozarske Dubice i članovi Mješovitog hora “Višnjić”.

Poetsko-scenskom prikazu knjige “Iz kolijevke u Jasenovac”, koji je sinoć izveden u Domu kulture u Kozarskoj Dubici, prisustvovao je veliki broj građana, opštinskih zvaničnika, te poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo i direktor Javne ustanove “Spomen-područje Donja Gradina” Milorad Bukva.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

U PETAK POETSKO-SCENSKI PRIKAZ KNjIGE “IZ KOLIJEVKE U JASENOVAC”

NOŽ ZA KLANjE SRPSKE DJECE SA KOZARE

Borba protiv “velikosrpskog mita”, ili šta danas Hrvatima znači Jasenovac

Jasenovac – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: