fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Podsećanje na žrtve devedesetih

Aleksandar Šapić
Aleksandar Šapić

Aleksandar Šapić, pomoćnik gradonačelnika Beograda, najavio podizanje spomenika u čast nevinih žrtava na prostoru bivše Jugoslavije za vreme ratova devedesetih.

Na Savskom trgu, prema njegovim rečima, biće podignuto ovo spomen-obeležje, a na ovaj način odaćemo poštu svim nedužno nastradalim žrtvama u sukobima koji su se odigravali poslednje decenije prošlog veka na našim prostorima.

„Grad Beograd počeo je sa realizacijom ovog projekta koji bi trebalo da bude završen do 24. marta kada se obeležava 13. godišnjica početka bombardovanja. Ideja je potekla od Udruženja žrtava ratova još pre nekoliko godina za vreme mandata gradonačelnika Nenada Bogdanovića,“ istakao je Šapić.

Ovaj spomenik, kao i memorijalni centar na Starom sajmištu posvećen žrtvama Holokausta, trebalo bi da budu postavljeni u cilju podsećanja na sve nevine koji su svoje živote izgubili zato što su bili druge vere i nacije. Takođe, u tu svrhu postavljena je i izložba u Muzeju istorije Jugoslavije pod nazivom „Holokaust u Srbiji 1941-1944″, gde na jednom mestu svi zainteresovani mogu da se upoznaju sa skoro zaboravljenim fenomenom Holokausta u Srbiji, i da vide čitav niz eksponata, video-zapisa, kao i svedočanstava preživelih.

Sledeći korak jeste izgradnja memorijalnog centra, za koji je grad Beograd na inicijativu Republike, prema rečima Aleksandra Šapića, još 2009. godine ponudio tri lokacije za memorijalni centar, ali do danas taj projekat nažalost nije pokrenut.

Izvor: B92

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: