Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

PODRŽANO PODIZANjE SPOMEN-OBILjEŽJA NA KAZANIMA

Datum objave: ponedeljak, 5 marta, 2012
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

Sarajevo-panorama.jpg

SARAJEVO, 5. MARTA (SRNA) – Komisija za spomenike Gradskog vijeća Sarajeva podržala je Inicijativu za podizanje spomen-obilježja na Kazanima, koju je, na prijedlog potpredsjednika Federacije BiH Svetozara Pudarića, podnio gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen u novembru prošle godine.

Komisija je ocijenila da je inicijativa predložena u skladu sa kriterijumima za utvrđivanje spomenika od značaja za grad Sarajevo iz Odluke o spomenicima od značaja za grad. Naredne aktivnosti odnose se na precizno utvrđivanje mikrolokacije za spomen-obilježje, njegovog idejnog rješenja i drugih obaveza iz Odluke o spomenicima od značaja za grad Sarajevo, saopšteno je iz gradske uprave.

Prijedlog koji je Pudarić predao 15. novembra prošle godine Gradskoj upravi upućen je gradonačelniku Sarajeva na dalje postupanje u skladu sa gradskim propisima. Paralelno ovoj aktivnosti, u toku je proces obrade Inicijative Opštinskog vijeća opštine Centar i Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo za podizanje spomen-obilježja u bivšoj ulici Dobrovoljačka.

U inicijativi se predlaže da se spomen-ploča podigne na mikrolokaciji parka na spoju ulica Hamdije Kreševljakovića i Skenderija.

Kazani su jama na lokaciji Boguševac u sarajevskom naselju Bistrik, gdje su od sredine 1992. godine do oktobra 1993. godine vršena ubistva Srba vatrenim ili hladnim oružjem, a tijela bacana u jamu. Ubistva su, prema optužnici, vršili pripadnici 10. brdske brigade takozvane Armije BiH, kojom je komandovao predratni kriminalac Mušan Topalović zvani Caco.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top