Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Podržana peticija izbjeglih i prognanih Srba

Miodrag Linta
Miodrag Linta

BEOGRAD, 20. MAJA /SRNA/ – Vodeći ljudi iz tri političke partije iz Hrvatske – Srpska narodna stranka, Demokratska partija Srba i Naša stranka podržali su danas u Beogradu peticiju izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske, rekao je danas Srni predsjednik Koalicije izbjegličkih udruženja u Srbiji Miodrag Linta.

Linta je poslije sastanka u Beogradu sa čelnicima te tri stranke i dvije krovne izbjegličke organizacije rekao je da je podržana inicijativa Koalicije izbjegličkih udruženja da hrvatski Sabor donese deklaraciju o poštovanju ljudskih prava izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske kojom bi Hrvatska preuzela odgovornost za gubitke izbjeglih i prognanih Srba.

On je rekao da je dogovoreno da sastanci budu nastavljeni, ističući da postoji želja da iz ovih sastanaka proistekne sporazum o saradnji kojim bi se definisala alternativna srpska politika u Hrvatskoj.

Linta je naveo da je na sastanku konstatovano da politika Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Milorada Pupovca nije u interesu Srba u Hrvatskoj i nije u interesu izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske koji su raseljeni širom svijeta.

“Saglasili smo se da je naš interes da Srbija i Hrvatska razvijaju dobrosusjedske odnose da se vodi politika pomirenja, ali ne preko naših leđa i preko naših prava. Mi želimo ulazak Hrvatske u EU samo pod jednim uslovom – da Hrvatska vrati naša oduzeta imovinska i stečena prava, uspostavi iste standarde u suđenjima za ratne zločine i da konačno završi proces ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka Srba iz više od 600 grobnih mjesta”, rekao je Linta.

On smatra da je potrebno Srbija i EU otvore suštinski dijalog sa Hrvatskom, a predmet tog dijaloga trebalo bi da bude Bečki sporazum o sukcesiji koji su potpisali predstavnici svih država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije u kome se jasno kaže da svim građanima trebaju biti vraćena njihova prava koja su imali 31. decembra 1990.godine.

Linta je naveo da Srbija definiše pitanje pola miliona prognanih i izbjeglih Srba i više od 100 000 građana Srbije kao jedno od otvorenih pitanja u odnosima između dvije države.

Predsjednik Srpske narodne stranke u Hrvatskoj Milan Rodić rekao je da je cilj ovog sastanka i inicijative srpskih stranaka iz Hrvatske o zajedničkom nastupu na sljedećim parlamentarnim izborima da pokažu da postoji i druga srpska opoziciona opcija, koja će zastupati izričito interese srpskog naroda, a ne vlastite interese, kako to radi Milorad Pupovac.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: