Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Podrška inicijativi o podizanju spomen obilježja na Kazanima

Datum objave: sreda, 9 novembra, 2011
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

sarajevo-pic.jpg

Kuća ljudskih prava Sarajevo pruža punu podršku inicijativi potpredsjednika Federacije BiH Svetozara Pudarića da se utvrdi istina o stradanju nebošnjaka čija su tijela bačena u Kazane u Sarajevu za vrijeme ratnih događanja i da se na tom mjestu podigne spomen-obilježje žrtvama koje su skončale u Kazanima.

U pismu podrške Kuće ljudskih prava Sarajevo upućenom Pudariću, ističe se da je krajnje vrijeme da se počne raditi na utvrđivanju cjelovite istine o zbivanjima u periodu od 1992. do 1995. godine, uključujući i zbivanja u Sarajevu.

“Potreba za utvrđivanjem istine s jedne strane proizilazi iz obaveza da se kazne počinioci ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i zločina genocida, a s druge strane to je elementarni dug prema žrtvama i članovima njihovih porodica”, navodi se u pismu.

U pismu podrške navodi se da je agonija kroz koju BiH prolazi tokom svih ovih poslijeratnih godina, dijelom posljedica nespremnosti vlasti da se suoči sa istinom i odgovornošću vezano za ratna zbivanja.

“Vaša inicijativa je jedan od pokušaja koji treba da doprinesu konačnoj normalizaciji stanja u BiH”, navodi se u pismu.

Pudarić je 26. oktobra pokrenuo inicijativu da se podigne spomen obilježje žrtvama koje su bačene u Kazane.

Prema srpskim izvorima, u Sarajevu je ubijeno oko 5 000 Srba.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top