Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pismo podrške „Ćirilice“ SNV u Hrvatskoj

cirilica.jpgPoštovani,

Obraćam Vam se ispred Srpskog udruženja Ćirilica iz Beograda, sa željom  da podržimo sve aktivnosti koje Srpsko narodno veće i Vi posebno, sprovodite na čuvanju identiteta, kulture i nacionalnog dostojanstva srpskog naroda u Hrvatskoj.

Sa pažnjom pratimo sve probleme koje imate u organizovanju i funkcionisanju srpske zajednice koji se povremeno ali  u dužem vremenskom intervalu javljaju. Posebno nas zabrinjava veliki broj medijskih napada na Vas i Vaše saradnike iz Veća, kao i na časopis Novosti koji predstavlja glasilo srpskog naroda u Hrvatskoj i time bitan faktor sprečavanja njegove  asimilacije.

Za nas iz Ćirilice je nepojmljivo da može demokratski izabrani  predsednik jedne države, lično učestvovati u kršenju demokratskih principa i samog Ustava, kao i svrstavanju na stranu jedne, njemu bliže, političke opcije sa idejom o postavljanju ličnosti na čelo srpskih institucija koja su po njegovom političkom ukusu. Pogotovu je to problematično kada se radi o organizacijama  koje su od  životne važnosti za očuvanje kulturne baštine Srba, i vrlo osetljivo jer  su mnogi ožiljci iz ratnih dešavanja još prisutni i traju kod pripadnika svih naroda na ovim prostorima.

Smatramo i nedoličnim kritike i napade na g. Pupovca zbog njegovog prava da iskaže svoje mišljenje o dešavanjima iz ratne 1995. godine, jer  smo očekivali da su takva, nedemokratska ponašanja bila moguća u prošlim, totalitarnim sistemima a ne na pragu ulaska jedne države u Evropsku Uniju – simbolu demokratije, pravde i tolerancije.

Gospodine Pupovac, ovo Vam pišem jer sam imao priliku da Vas lično doživim kao hrabrog i tolerantnog, ne samo političara, nego i pravog narodnog predstavnika u  najboljem  sabornom, srpskom  duhu i tradiciji,  kao što su bili  mnogi u dosadašnjoj  našoj  istoriji.

 To osećanje sam imao 24. juna ove godine na obeležavanju godišnjice stradalim mučenicima u Jadovnu na Velebitu, gde sam kao predstavnik Ćirilice i Srpskih dveri iz Beograda  bio prisutan. Tu ste nam se pridružili  posle zvaničnog komemorativnog skupa, obukli  patike i farmerke i sa svojim narodom izneli i postavili krst na, do tada neobeleženo, mesto logora i stratišta. Treba napomenuti da je dužina  molitvenog hoda od Šaranove jame do logora na Velebitu  preko 7 kilometara.

I tu  ste nam se ponovo obratili humanističkim i  hrišćanskim porukama. Jedinstvo naroda i njegovog političkog predstavnika u punom smislu. Zato osećam potrebu da se  oglasim ispred Udruženja, kao i u svoje ime, i iskažem  podršku plemenitim i opštecivilizacijskim idejama koje zastupate.

 

Takve ideje zastupa i  Srpsko udruženja Ćirilica iz Beograda, koje je nezavisno, nestranačko i neprofitno udruženje, osnovano sa zadatkom da pomogne u odbrani srpskog identiteta – pre svega u oblasti zaštite srpskog jezika i vraćanje ćirilice kao jedinog srpskog pisma. Polazeći od činjenice da je opredeljenje za pismo državno pitanje nacionalne kulture od prvorazrednog značaja, svoje aktivnosti udruženje zasniva  u skladu sa članom 10  Ustava Republike Srbije i srpskim zakonodavstvom, koje garantuju upotrebu ćirilice kao jedinog službenog pisma srpskog jezika.

Pored zakonske osnove, Udruženje Ćirilica svoje delovanje zasniva  i na učenju prof. Laze M. Kostića i akademika Radomira Lukića sa ciljem da jača  svest srpskog naroda o ćirilici kao temeljnom nacionalnom simbolu kao i jedinstvu njegovog srpskog jezika i ćirilice, što je preduslov da se sačuva srpsko ime jezika i srpsko ime naroda u situaciji kada smo izloženi raznim pritiscima na samu osnovu našeg identiteta. Zatiranjem srpskog pisma i kasnije srpskog jezika i kulture, omogućava se vrlo lak i brz prodor, nama stranih kulturnih uticaja, pogotovu kod mladih i time slabljenje svih nacionalnih  osobina pa i svesti o potrebi očuvanja sopstvenog identiteta.

 Sa  željom da istrajete,

 srdačno Vas pozdravljam

 u   Beogradu,                                                                                 Miodrag Kojić

 27. avgusta 2012.  godine                                             Potpredsednik Upravnog odbora

Vezane vijesti:

Pupovac: Josipović me napada jer neću da slavim „Oluju“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: