Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Podrška borbi protiv etnički čiste “velike Mađarske”

Vojvođansko Društvo za očuvanje sjećanja na holokaust pozdravilo je najavljeno održavanje antinacističkih demontracija u Budimpešti, zakazanih za 21. oktobar, kao znak protivljenja projektu etnički čiste “velike Mađarske”.

“Podržavamo demonstracije i nadamo se da će se sve antinacističke snage Evrope naći 21. oktobra u Budimpešti da dignu glas protiv povampirenog projekta etnički čiste `velike Mađarske`, koji ugrožava ne samo sve evropske narode, nego i sve nacionalne manjine”, stoji u saopštenju Društva, koje je potpisao predsjednik Aleksandar Veljić.

On je ocijenio da je u Mađarskoj “povampireni nacizam kulminirao postavljanjem Đerđa Dernera za direktora Novog pozorišta u Budimpešti”.
“Odluka budimpeštanskog gradonačelnika da za direktora Novog pozorišta u tom gradu postavi osvedočenog nacistu Đerđa Dernera, ukazuje da je nacizam hvata duboke korene i u sferi kulturnog života Mađarske”, rekao je Veljić.

Prema njegovom mišljenju, Evropa i svijet vidjeli su u Drugom svjetskom ratu na djelu šta znači projekat etnički čiste “velike Mađarske”.
“Destine hiljada mrtvih i opljačkanih pripadnika svih naroda i narodnosti svedoci su krvave Hortijeve vladavine Bačkom u ime etniči čiste velike Mađarske, tokom Drugog svetskog rata”, navodi Veljić.

On je naglasio da je u Mađarskoj “nvazija” nacizma počela predsjedavanjem te države Evropskom unijom. “Početak 2011. godine označio je invaziju nacističkih ideja, kad je predsedavanje te države Unijom krenulo otkrivanjem mađarskog ćilima sa grbom `velike Mađarsk`e. Bujanje nacizma u Mađarskoj kulminiralo je sredinom godine, kad je budimpeštanski sud oslobodio svake krivice glavnokomandujućeg žandara zloglasnom Novosadskom racijom Šandora Kepira, što su mađarski nacisti burno pozdravili busajući se u prsa okićena bedževima `velike Mađarske`”, stoji u saopštenju Društva za očuvanje sjećanja na holokaust.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: