Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Podrška borbi protiv etnički čiste “velike Mađarske”

Datum objave: četvrtak, 13 oktobra, 2011
Veličina slova: A- A+

Vojvođansko Društvo za očuvanje sjećanja na holokaust pozdravilo je najavljeno održavanje antinacističkih demontracija u Budimpešti, zakazanih za 21. oktobar, kao znak protivljenja projektu etnički čiste “velike Mađarske”.

“Podržavamo demonstracije i nadamo se da će se sve antinacističke snage Evrope naći 21. oktobra u Budimpešti da dignu glas protiv povampirenog projekta etnički čiste `velike Mađarske`, koji ugrožava ne samo sve evropske narode, nego i sve nacionalne manjine”, stoji u saopštenju Društva, koje je potpisao predsjednik Aleksandar Veljić.

On je ocijenio da je u Mađarskoj “povampireni nacizam kulminirao postavljanjem Đerđa Dernera za direktora Novog pozorišta u Budimpešti”.
“Odluka budimpeštanskog gradonačelnika da za direktora Novog pozorišta u tom gradu postavi osvedočenog nacistu Đerđa Dernera, ukazuje da je nacizam hvata duboke korene i u sferi kulturnog života Mađarske”, rekao je Veljić.

Prema njegovom mišljenju, Evropa i svijet vidjeli su u Drugom svjetskom ratu na djelu šta znači projekat etnički čiste “velike Mađarske”.
“Destine hiljada mrtvih i opljačkanih pripadnika svih naroda i narodnosti svedoci su krvave Hortijeve vladavine Bačkom u ime etniči čiste velike Mađarske, tokom Drugog svetskog rata”, navodi Veljić.

On je naglasio da je u Mađarskoj “nvazija” nacizma počela predsjedavanjem te države Evropskom unijom. “Početak 2011. godine označio je invaziju nacističkih ideja, kad je predsedavanje te države Unijom krenulo otkrivanjem mađarskog ćilima sa grbom `velike Mađarsk`e. Bujanje nacizma u Mađarskoj kulminiralo je sredinom godine, kad je budimpeštanski sud oslobodio svake krivice glavnokomandujućeg žandara zloglasnom Novosadskom racijom Šandora Kepira, što su mađarski nacisti burno pozdravili busajući se u prsa okićena bedževima `velike Mađarske`”, stoji u saopštenju Društva za očuvanje sjećanja na holokaust.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top