Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Podnesena pritužba na obustavljanje istrage

Datum objave: utorak, 31 januara, 2012
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/mup_rs_logo.jpg

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijelo je danas pritužbu Tužilaštvu BiH na naredbu o obustavljanju istrage u predmetu “Dobrovoljačka” koju je donio međunarodni tužilac Džud Romano, sa zahtjevom da drugi tužilac sprovede istrage protiv svih lica i na osnovu dostavljenih dokaza podigne optužnica.

MUP zahtijeva da se od daljeg postupanja u cjelokupnom predmetu hitno izuzme postupajući tužilac Romano, zbog nezakonitog, tendencioznog i pristrasnog postupanja, zbog čega je nepodoban da preduzima bilo kakve radnje u svim postupcima koji se vode pred Tužilaštvom BiH.

Ministarstvo od Kancelarije tužioca traži da svestrano razmotri spise i dokaze na koje je ukazano u Pritužbi i nakon toga donese zakonitu i pravilnu odluku i naloži ukidanje Naredbe o obustavljanju istrage, saopšteno je iz MUP-a.

U obavještenju tužioca Romana od 18. januara navodi se da se istraga obustavlja protiv svih prijavljenih lica koji su navedeni u izvještaju CJB Istočno Sarajevo od 27. aprila 2005. godine, ali uprkos ovom obavještenju MUP-u nije dostavljena Naredba o obustavljanju istrage.

U MUP-u navode da argumentacija o razlozima za obustavljanje istrage u smislu člana 216 Zakona o krivičnom postupku BiH nije transparentno izložena, već je to učinjeno sumarno, restriktivno i konspirativno, tako da uopšte nije jasno koji su razlozi za donošenje takve odluke.

MUP smatra nestručnim, tendencioznim i sramotnim ponašanje ovog međunarodnog tužioca, koji je za vrijema roka za izjavljivanje pritužbe, dopisom od 24. januara obavijestio MUP da je napravljena greška i da u skladu sa članom 224 stav 2 Zakona o krivičnom postupku samo oštećena strana ima pravo podnijeti pritužbu protiv Naredbe o obustavi istrage.

“Očigledno da tužilac nije upoznat sa odredbama zakona po kome postupa ili pokušava da nam oduzme Zakonom dato pravo tumačeći jednostrano Zakon o krivičnom postupku, u čijem članu 216 stoji da pravo podnošenja pritužbe priznato i podnosiocu prijave po osnovu koje je donesena Naredba o sprovođenju istrage”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH Džud Romano obustavio je istragu u slučaju ”Dobrovoljačka” protiv 14 lica, među kojima su i Ejup Ganić, Zaim Backović, Jovan Divjaka, za napad na konvoj JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, uz obrazloženje da “ta radnja sama po sebi ne predstavlja krivično djelo s obzirom da je konvoj JNA predstavljao zakonitu vojnu metu”.

Prema izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH, koje su stupile na snagu 5. januara, omogućeno je da međunarodni tužilac sam donese odluku o obustavljanju istrage u slučaju “Dobrovoljačka”

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top