Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Podnesena pritužba na obustavljanje istrage

Datum objave: utorak, 31 januara, 2012
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/mup_rs_logo.jpg

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijelo je danas pritužbu Tužilaštvu BiH na naredbu o obustavljanju istrage u predmetu “Dobrovoljačka” koju je donio međunarodni tužilac Džud Romano, sa zahtjevom da drugi tužilac sprovede istrage protiv svih lica i na osnovu dostavljenih dokaza podigne optužnica.

MUP zahtijeva da se od daljeg postupanja u cjelokupnom predmetu hitno izuzme postupajući tužilac Romano, zbog nezakonitog, tendencioznog i pristrasnog postupanja, zbog čega je nepodoban da preduzima bilo kakve radnje u svim postupcima koji se vode pred Tužilaštvom BiH.

Ministarstvo od Kancelarije tužioca traži da svestrano razmotri spise i dokaze na koje je ukazano u Pritužbi i nakon toga donese zakonitu i pravilnu odluku i naloži ukidanje Naredbe o obustavljanju istrage, saopšteno je iz MUP-a.

U obavještenju tužioca Romana od 18. januara navodi se da se istraga obustavlja protiv svih prijavljenih lica koji su navedeni u izvještaju CJB Istočno Sarajevo od 27. aprila 2005. godine, ali uprkos ovom obavještenju MUP-u nije dostavljena Naredba o obustavljanju istrage.

U MUP-u navode da argumentacija o razlozima za obustavljanje istrage u smislu člana 216 Zakona o krivičnom postupku BiH nije transparentno izložena, već je to učinjeno sumarno, restriktivno i konspirativno, tako da uopšte nije jasno koji su razlozi za donošenje takve odluke.

MUP smatra nestručnim, tendencioznim i sramotnim ponašanje ovog međunarodnog tužioca, koji je za vrijema roka za izjavljivanje pritužbe, dopisom od 24. januara obavijestio MUP da je napravljena greška i da u skladu sa članom 224 stav 2 Zakona o krivičnom postupku samo oštećena strana ima pravo podnijeti pritužbu protiv Naredbe o obustavi istrage.

“Očigledno da tužilac nije upoznat sa odredbama zakona po kome postupa ili pokušava da nam oduzme Zakonom dato pravo tumačeći jednostrano Zakon o krivičnom postupku, u čijem članu 216 stoji da pravo podnošenja pritužbe priznato i podnosiocu prijave po osnovu koje je donesena Naredba o sprovođenju istrage”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH Džud Romano obustavio je istragu u slučaju ”Dobrovoljačka” protiv 14 lica, među kojima su i Ejup Ganić, Zaim Backović, Jovan Divjaka, za napad na konvoj JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, uz obrazloženje da “ta radnja sama po sebi ne predstavlja krivično djelo s obzirom da je konvoj JNA predstavljao zakonitu vojnu metu”.

Prema izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH, koje su stupile na snagu 5. januara, omogućeno je da međunarodni tužilac sam donese odluku o obustavljanju istrage u slučaju “Dobrovoljačka”

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top