fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DEVET LICA

Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv devet lica državljana BiH zbog počinjenog ratnog zločina na području opština Cazin, Velika Kladuša i Bužim i ubistva 12 lica.
Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da su optuženi Zijad Nanić zvani Zijo (52), Esad Kudelić (49), Vahid Bajraktarević (45), Senad Salkić (48), Hasan Mustafić (61), Mehmed Alešević zvani Medo (42), Nedžad Bapić zvani Džane (40), Samir Isaković (44) i Husein Isaković zvani Žile (46).

Optužene terete da su za vrijeme oružanog sukoba u BiH u improvizovanom zatvoru formiranom u komandi 505. bužimske brigade, 5. korpusa Armije RBiH koja je bila smještena u bivšem hotelu „Radoč“ u Bužimu od novembra 1994. godine do avgusta 1995. godine postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optuženi Zijad Nanić tereti se da je u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade 5. korpusa Armije RBiH znao ili mogao znati, a nije spriječio vojne policajce ostale od navedenih optuženih da počine zločine nad simpatizerima Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, civilima srpske nacionalnosti i zarobljenim pripadnicima NO APZB i VRS.

Zarobljenici su dovedeni u improvizovani zatvor u hotelu „Radoč“, gdje su bili smješteni u neuhumanim uslovima i podvrgnuti nehumanom tretmanu, a optuženi su lično, sami ili sa drugim pripadnicima ARBiH, svakodnevno i organizovano izvodili zarobljenike u dvorište komande brigade gdje su im nanosili teške fizičke bolove i patnje, prisiljavali ih na samopovređivanje i seksualno zlostavljali.

Nakon svakodnevnog izvođenja, fizičkog i psihičkog zlostavljanja, teškog premlaćivanja, osam pripadnika Vojske Republike Srpske odvedeno je i ubijeno, od kada im se gubi svaki trag, a posmrtni ostaci jednog broja žrtava su pronađeni, dok se za nekima još traga.

U zatvoru su, usljed posljedica zlostavljanja preminula četiri lica, tri simpatizera APZB i jedan ratni zarobljenik pripadnik NO APZB.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

MITROVIĆ: NEMA ODUSTAJANjA OD REFERENDUMA

TUŽILAŠTVO BiH NAGRADILO MUSLIMANSKE EKSTREMISTE

PREDMET 10 GODINA STOJI U TUŽILAŠTVU BiH! – Jadovno …

srpske žrtve neće biti pronađene sa salihovićem na čelu …

ZLOČIN U VOZUĆI IMA ELEMENTE GENOCIDA – Jadovno 1941.

SAVANOVIĆ: KOLEKTIVNU SVIJEST O STRADANjU SRBA …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: