Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Podaci o Jasenovcu su jezik istine

Datum objave: sreda, 4 aprila, 2012
Veličina slova: A- A+

cvijet_jasenovac

U tekstu pod naslovom ,,HHO: Podaci o Jasenovcu su jezik mržnje” (,,Politika, 14. marta), na tri mesta se pominje Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u toku Drugog svetskog rata, a na četiri mesta sam pomenut ja, kao predsednik Međunarodne komisije.

Gospodin Zvonimir Čičak u ime Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) piše da su nalazi Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu ,,plod bolesne zlonamerne mržnje” i optužuje Republiku Srbiju i Republiku Srpsku da pripremaju teren za nove regionalne sukobe i da stvaraju ,,osvetnički okvir”.

Moja je dužnost da ukažem Helsinškom odboru Hrvatske i gospodinu Čičku da je Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu međunarodno telo, sastavljeno od nezavisnih stručnjaka iz više zemalja, među kojima nema onih sa teritorije zemalja iz bivše Jugoslavije. Ovo nezavisno i stručno telo na osnovu činjenica je utvrdilo da je hrvatska država u periodu od 1941–1945. godine izvršila genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima. Samo u jasenovačkom sistemu koncentracionih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma, ubijeno je više od 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma. Među njima je bilo 110.000 dece do 14 godina. Hrvatska je bila i ostala jedina država na svetu koja je imala logore za istrebljenje male dece i jedino su u Hrvatskoj žrtve prethodno stravično mučene, pa tek onda ubijane.

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu je utvrdila da su dve trećine rimokatoličkih sveštenika lično ubijali, silovali, pljačkali i mučili one koji nisu bili rimokatoličke vere i podstrekivali su Hrvate da čine zločine. ,,Magnum krimen” je užasno svedočanstvo. Rimokatoličke pape proglasile su ,,blaženima” ratne zločince, poput zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, zatim ideologa ustaštva i križarstva Hansa Ivana Merca, organizatora ,,pacovskih kanala” Vatikana za organizovanje bekstva hrvatskih zločinaca u SAD i zemlje Latinske Amerike.

Ukoliko Hrvatski helsinški odbor želi da vidi dokumentaciju sa kojom raspolaže Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu, rado će im biti stavljena na uvid. Što se tiče broja ubijenih žrtava, istina se nalazi 120 centimetara ispod površine zemlje u Jasenovcu i na Donjoj Gradini. Štampa u Hrvatskoj je pisala da je u Jasenovcu ubijeno 1.400.000 Srba, a Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu je utvrdila upola manji broj. U Hrvatskoj su zločine ubijanja, klanja, pljačkanja, silovanja i mučenja vršili obični građani, seljaci, intelektualci, rimokatolički sveštenici, časne sestre, domobrani, omladinci i đaci, a ne samo ustaše.

Republika Srbija i Republika Srpska nemaju nikakav uticaj na rad Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu, pa Hrvatski helsinški odbor ne može da optužuje vlade ovih država da pripremaju teren za ,,nove regionalne sukobe”.

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu je svesna da je istina veoma često bolna, a tačno je da pre svega boli istina iskazana u usvojenoj međunarodnoj Deklaraciji o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata. O istini se ne sme ćutati. Istina nije ,,govor mržnje”.

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu sa žaljenjem upozorava da su u sadašnjoj državi Hrvatskoj uništeni tragovi jasenovačkih logora, uklonjeni spomenici i spomen-ploče sa masovnih grobnica Roma, (Uštice), Jevreja i Srba i da je govor mržnje prema Srbima u Republici Hrvatskoj uobičajena pojava.

Međunarodna komisija je upravo preduzela korake da se obelodane dokumenta o genocidu koji su počinili Hrvati protiv Italijana u toku i posle Drugog svetskog rata.

Hrvatski sabor, vlada, kulturne i verske institucije trebalo bi da razmotre donetu međunarodnu Deklaraciju o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata i da odbace navode bez dokaza Hrvatskog helsinškog odbora.

Profesor dr, predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu, London
Srboljub Živanović

 

Izvor: politika

 

Vezane vijesti:

 

Hrvatski helsinški odbor: Podaci o Jasenovcu su jezik mržnje

 

ČIČKOVA JALOVA RABOTA NA UMANjIVANjU ZLOČINA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top