Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Podaci o Jasenovcu su jezik istine

cvijet_jasenovac

U tekstu pod naslovom ,,HHO: Podaci o Jasenovcu su jezik mržnje” (,,Politika, 14. marta), na tri mesta se pominje Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u toku Drugog svetskog rata, a na četiri mesta sam pomenut ja, kao predsednik Međunarodne komisije.

Gospodin Zvonimir Čičak u ime Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) piše da su nalazi Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu ,,plod bolesne zlonamerne mržnje” i optužuje Republiku Srbiju i Republiku Srpsku da pripremaju teren za nove regionalne sukobe i da stvaraju ,,osvetnički okvir”.

Moja je dužnost da ukažem Helsinškom odboru Hrvatske i gospodinu Čičku da je Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu međunarodno telo, sastavljeno od nezavisnih stručnjaka iz više zemalja, među kojima nema onih sa teritorije zemalja iz bivše Jugoslavije. Ovo nezavisno i stručno telo na osnovu činjenica je utvrdilo da je hrvatska država u periodu od 1941–1945. godine izvršila genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima. Samo u jasenovačkom sistemu koncentracionih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma, ubijeno je više od 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma. Među njima je bilo 110.000 dece do 14 godina. Hrvatska je bila i ostala jedina država na svetu koja je imala logore za istrebljenje male dece i jedino su u Hrvatskoj žrtve prethodno stravično mučene, pa tek onda ubijane.

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu je utvrdila da su dve trećine rimokatoličkih sveštenika lično ubijali, silovali, pljačkali i mučili one koji nisu bili rimokatoličke vere i podstrekivali su Hrvate da čine zločine. ,,Magnum krimen” je užasno svedočanstvo. Rimokatoličke pape proglasile su ,,blaženima” ratne zločince, poput zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, zatim ideologa ustaštva i križarstva Hansa Ivana Merca, organizatora ,,pacovskih kanala” Vatikana za organizovanje bekstva hrvatskih zločinaca u SAD i zemlje Latinske Amerike.

Ukoliko Hrvatski helsinški odbor želi da vidi dokumentaciju sa kojom raspolaže Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu, rado će im biti stavljena na uvid. Što se tiče broja ubijenih žrtava, istina se nalazi 120 centimetara ispod površine zemlje u Jasenovcu i na Donjoj Gradini. Štampa u Hrvatskoj je pisala da je u Jasenovcu ubijeno 1.400.000 Srba, a Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu je utvrdila upola manji broj. U Hrvatskoj su zločine ubijanja, klanja, pljačkanja, silovanja i mučenja vršili obični građani, seljaci, intelektualci, rimokatolički sveštenici, časne sestre, domobrani, omladinci i đaci, a ne samo ustaše.

Republika Srbija i Republika Srpska nemaju nikakav uticaj na rad Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu, pa Hrvatski helsinški odbor ne može da optužuje vlade ovih država da pripremaju teren za ,,nove regionalne sukobe”.

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu je svesna da je istina veoma često bolna, a tačno je da pre svega boli istina iskazana u usvojenoj međunarodnoj Deklaraciji o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata. O istini se ne sme ćutati. Istina nije ,,govor mržnje”.

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu sa žaljenjem upozorava da su u sadašnjoj državi Hrvatskoj uništeni tragovi jasenovačkih logora, uklonjeni spomenici i spomen-ploče sa masovnih grobnica Roma, (Uštice), Jevreja i Srba i da je govor mržnje prema Srbima u Republici Hrvatskoj uobičajena pojava.

Međunarodna komisija je upravo preduzela korake da se obelodane dokumenta o genocidu koji su počinili Hrvati protiv Italijana u toku i posle Drugog svetskog rata.

Hrvatski sabor, vlada, kulturne i verske institucije trebalo bi da razmotre donetu međunarodnu Deklaraciju o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata i da odbace navode bez dokaza Hrvatskog helsinškog odbora.

Profesor dr, predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu, London
Srboljub Živanović

 

Izvor: politika

 

Vezane vijesti:

 

Hrvatski helsinški odbor: Podaci o Jasenovcu su jezik mržnje

 

ČIČKOVA JALOVA RABOTA NA UMANjIVANjU ZLOČINA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: