fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Под туђим крстом: Хрват само – католик! (8)

Средства информисања католичења Срба и посећивање делегациjа прелазника Павелићу, по свом значаjу дижу у небо: „Хрватски народ“ пише да jе то „корак ума и срца“

Деца са Козаре у усташким униформама
Деца са Козаре у усташким униформама

Анте Павелић jе свечано дочекао делегациjу прелазника и одржао пригодни говор: „Сматраjте великом срећом за покољење Ваше, за покољење свих нас, да се у овом диjелу Хрватске домовине наjприjе и наjоштриjе почело и провађа се оно што може бити наjвећа заслуга наше сретне и сретниjе будућности. Ви знате… вашим корацима иду и друга браћа, иде и остали народ и кад се то доврши наша земља, наша домовина бит ће потпуно сигурна…“.

Средства информисања католичења Срба и посећивање делегациjа прелазника Павелићу, по свом значаjу дижу у небо: „Хрватски народ“ пише да jе то „корак ума и срца“. „Нова Хрватска“ пише да jе примање изасланика прелазника из жупе Барања по свом значаjу „повиjесни догађаj у животу“ НДХ и да „он значи одлучни преокрет у сређивању унутрашњих хрватских прилика“.

Задовољан учинком католичења Срба министар Пак изjављуjе: „Независна Држава Хрватска подупире акциjу прелаза грко-источњака у католичку вjеру, jер jе таj прелаз само поврат приjашњоj дjедовскоj вjери, jер jе држави познато, да jе таj само промиџбом из тог хрватског племена створено накнадном промиџбом српство. Овим прелазом на дjедовску вjеру враћа се jединство хрватског народа и свим оним краjевима, где jе силом то jединство ослабљено, они се враћаjу исконским своjим предаjима и духовним изворима. Он поручуjе свим Србима одречно и врло jасно: ‘Тко не жели из било коjих разлога признати ово повиjесно питање, просто му стоjи напустити териториjу ове државе’.“

Ватикан здушно подржава католичење Срба у Хрватскоj, па кардинал Маљоне, преносећи папине речи, усташкоj мисиjи при Светоj столици (заправо Николи Рушиновићу) 14. фебруара 1941. године изjављуjе: „Света столица мисли на Хрватску, jер за њу Хрват католик не може се замислити Хрвата коjи не би био католик.“ Још додаjе и да се „Света столица весели“ католичењу Срба. Степинац jе то похвалио веома задовољан и присетио се свог „дневника“ у коjи jе под датумима 3. и 4. jул 1934. године унео и ово: „Да jе већа слобода и довољно радника, Србиjа би била за 20 година католичка.“ Чезнуо jе што ту своjу жељу не може да оствари.

МИЛИОН ПОВРАЋЕНИКА

Дионизије Јуричек, католички свештеник, челник државног равнатељства за понову, вjерски одсjек задовољан jе темпом католичења Срба, па већ 25. октобра 1941. године наговештава како ће због католичења Срба „римокатоличких жупа морати оснивати много – за скоро милион повраћеника, колико jе предвиђено да ће бити, буде ли се ствар одвиjала као до сада…“.

Митрополит Јосиф у Београду тражио jе од генерала окупиране Србиjе фон Турнера да интервенише како би престало присилно католичење Срба у НДХ. Он му краjем jула 1941. године шаље Промемориjу са прилогом у коме су се налазили подаци о геноциду над Србима у Хрватскоj. Под броjем 4. писало jе и ово:

„Од самог почетка усташке власти почеле су да терором преводе у католицизам многе православне Србе. Зна се за интимну везу између католичке цркве и усташке власти, што jе факат да међу стожерницима усташке власти има приличан броj католичких свештеника. Понуда за католичење учињена jе наjпре државним чиновницима православне вере… Скренута им jе пажња да у државноj служби могу остати само они коjи приме католичку веру. И не само то. Лишаваjући српски народ његовог свештенства, католичка црква насилним мерама нагони православне на вршење католичких обреда… Католички свештеници долазе са наоружаним усташама, затвараjу православне цркве и одузимаjу црквене матице. Пошто претходно опљачкаjу све црквене драгоцености…“.

Ова Промемориjа ниjе променила стање у католичењу Срба. Турнер ниjе ништа предузео.

Виктор Новак приказуjе фрањевца Сидониjа Шолца као jедног од наjпрозелитистичкиjих агитатора и усташких мисионара „у терору над Србима и католичењу Срба“, а клеристичка штампа ставља га у ред „Светих мисионара“. О њему и његовом раду на католичењу Срба говори Сретенко Драгић 20. марта 1941. године: „Одмах после убоjства српско-православног свештеника из Нашица… дошао jе патер Сидониjе“ и наговарао Србе у моме селу да пређу у римокатоличку вjеру говорећи им: ‘… да сви пређете у римокатоличку вjеру, jер ћете сви изгинути…’.

Након неког времена патер Сидониjе поново jе дошао у Церемошњак, али га нико од Срба ниjе дочекао. Већ 19. августа 1941. године дошле су наоружане усташе у Церемошњак. Одмах су провалили у кућу Жарка Долића и убили њега и његовог сина Стеву и опљачкали кућу. Ту исту ноћ отерали су 18 Срба мушкараца, жена и дjеце у логор у Славонску Пожегу.

После тога су Срби из Церемошњака прешли на римокатоличку вjеру. Преверио их jе патер Сидониjе, коjи jе обилазио са наоружаним усташама и остала српска села у срезовима Нашице и Славонска Пожега и Подравска Слатина и силио народ да пређе на римокатоличку вjеру. Претио jе да ће их дати потући и протjерати, говорећи: ‘сви ћете преко Дрине или у Дрину’.

Под притиском у срезовима Нашице, Славонска Пожега и Подравска Слатина сви Срби су прешли у католичку веру. Патер Сидониjе присилно jе покатоличио и српско село Будимце и многа друга српска села. Учитељ Петар В. Ковачевић, из Балевице за Сидониjа каже: ‘… сва зла Срби су подниjели са стране католичких свештеника преко усташа, Сви су Срби под наjужасниjим терором прешли на католичку jединоспасаваjућу вjеру. Од тих свећеника громовник у нашем срезу (Нашичком) био jе патер Сидониjе Шолц. Он jе на наjзверскиjи начин дао убити нашег мjесног попа Ђорђа Богића. Извели су га из стана у пола ноћи и искасапили (одрезали му нос, jезик, огулили браду, распорили стомак и замотали цриjева око врата…).

Патер Сидониjе био jе страх и трепет за Србе, па су га jедног дана Срби ухватили и убили’.“

(Наставиће се)

Остоjа Милосављевић

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

 

Везане виjести:

Под туђим крстом: Ватикан крсти крштене (1)

Под туђим крстом: Царска против калуђера (2)

Под туђим крстом : Слово владике Теофана (3)

Под туђим крстом : Закон министра Будака (4)

Под туђим крстом : Пушком чистити веру (5)

Под туђим крстом: Бискуп саветуjе Србе (6)

Под туђим крстом: Греси Свете столице (7)

Под туђим крстом: Планови фратра Бркана (9)

Под туђим крстом: Покољ на Светог Илију (10)

Под туђим крстом: Тајну скрива Ватикан (11)

Под туђим крстом: Ватикан крије злочин (12)

Под туђим крстом: Четник већ у вртићу! (13)

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: